Tradicija ima pri zimskih športih pomembno vlogo, sploh ko gre za praznični spored in novoletno turnejo. Ta pri skakalcih na primer poteka letos že 57. in ima prav zaradi tega zvesto množico ljudi, oziroma gledalcev, ki dogajanja ne zamudijo niti na prvi dan novega leta. Ti dogajanje spremljajo tako na prizoriščih samih, kot tudi pred televizijskimi sprejemniki. Smučarski tek je tukaj precej v zaostanku, a prav zaradi zanimivih tekem, sprinti velikokrat potekajo po ulicah mestnih središč, privablja ta panoga nordijskega smučanja vse večje število ljudi.

Mednarodna smučarska zveza (FIS) je novoletno turnejo smučarjev tekačev letos priredila že tretjič, ljudje pa so jo dobro sprejeli. V devetih dneh se je zvrstilo sedem zanimivih preizkušenj, tekmovalci in tekmovalke pa so morali zamenjati tri različne države in so pri tem opravili zahtevno pot med prizorišči, dolgo preko 2000 kilometrov.

Sam tekmovalni sistem je bil letos kot kaže dobra kombinacija vsega, tako tekem na razdalji kot sprintov, tekme pa so gostili nemški Oberhof, češka Praga in Nove Mesto ter italijanski Val di Fiemme. Prav slednje prizorišče je privabilo največ navdušencev smučarskega teka, saj se prav v bližini odvija tudi precej bolj znana Marcialonga, ki velja za nekakšen praznik smučarskih tekačev. Poleg tega je že znano, da bo Val di Fiemme leta 2013 gostil svetovno prvenstvo, zato so bila tekmovanja na tokratnem prizorišču še posebej mamljiva, neposredno pred SP pa bodo prav te proge v omenjenem letu tudi del turneje Tour de Ski.