Potem ko je Kalla letos pred Tourom oznanila, da zaradi bolezni ne bo nastopila, so bila vrata do zmage finski šampionki na stežaj odprta. Še posebej zaradi dejstva, da so bile vse tekme na distanci v njej bolj priljubljeni klasični tehniki, kar je Kuitunenova s pridom izkoristila. Ob rojakinji Aino Kaisi Saarinen je Kuitunenova največja tekmica slovenske šampionke Petre Majdič in nedvomno eden trših orehov, ki ga bo Majdičeva še poskušala streti.

Kuitunenovi očitajo ledeno hladen odnos do sotekmovalk v cirkusu smučarskega teka, a dejstvo je, da je tudi zaradi tega šampionka posebne vrste. Odlikujejo jo moč, kondicija, hitrost, kar je dokazala tudi letos, ko je na eni od tekem v klasični tehniki na distanci slavila z ogromno prednostjo. Z brezhibnim klasičnim korakom premaguje tudi pomanjkljivosti v prosti tehniki, ki pa so v zadnjih letih vse manjše. Morda ji še največ preglavic povzročajo zdravstvene težave s hrbtom, a Kuitunenova je tudi te letos potisnila v podzavest.

Od navdušenja, skozi škandale do dobrega zaslužka

Dvaintridesetletna Finka je poleg dveh zmag na turneji Tour de Ski osvojila še tri naslove svetovne prvakinje v Saporu, hkrati pa je bila dvakrat najboljša tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala. Trenutno vodi v skupnem seštevku tudi letos in že tretji veliki kristalni globus se ji pošteno nasmiha. Seveda je z vsemi temi uspehi deležna tudi velikega kosa denarne pogače, ki jo dobi iz sredstev nagradnih skladov, samo na tokratni novoletni turneji je v žep "pospravila" približno 105.000 evrov.

"Smučarski tek me preprosto navdušuje," je med drugim dejala v Kangasniemiju rojena Finka, ki pa do svojih uspehov ni prišla povsem brez težav. Še kako velik je črn madež v njeni karieri, ko je bila na svetovnem prvenstvu leta 2001 v Lahtiju vpletena v dopinški škandal, zaradi katerega je morala dve leti prisilno počivati. Po premoru se je vrnila močnejša kot kdajkoli, odločena, da vsem pokaže, kako lahko tudi brez prepovedanih sredstev zmaguješ, vendar pa negativni prizvok pri vseh njenih dosežkih včasih še vedno odzvanja.