Na večernem klepetu s sedmimi slovenskimi poročevalci z novoletne turneje v hotelu na obrobju mesta je priznal, da se je po dveh letih dela na Češkem zmotil v oceni razmer v slovenskih skokih.

"Menil sem, da so v boljšem stanju in bližje svetovnemu vrhu. Nihče ni pričakoval preboja že v prvi sezoni, ker potrebuješ čas, da stvari postaviš na pravo mesto, a da bomo tako oddaljeni, si nisem niti slučajno mislil. Prevzel sem funkcijo glavnega trenerja, zato umika ni, razen če moji nadrejeni menijo drugače," je dodal Zupan.

Športni direktor za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo Franci Petek se je odločno postavil v bran strokovnim vodstvom, zato o zamenjavah sploh ne razmišlja, čeprav slovenski skoki že dolgo časa niso bili tako nizko. "Skoki niso nogomet, da pokličeš v London in kupiš napadalca ali branilca, skratka tisto, kar potrebuješ. Mi moramo črpati in graditi na tistem, kar imamo in iz tega potegniti največ. Menjav trenerjev ne bo!" je pribil Petek, ki ne zanika, da so slovenski skoki v krizi. "Če bi bilo vse v redu, v zadnjih štirih letih verjetno ne bi stalno menjali trenerjev in s tem spreminjali koncepta dela. To nas je le še oddaljilo od svetovnega vrha. Zato je naš cilj v letošnji sezoni zastaviti program načrtnega in sistematičnega dela, s katerim želimo postaviti ekipo za svetovni pokal, obenem pa prilagoditi celoten sistem slovenskega skakanja dobrim praksam. Temu cilju bomo sledili ne glede na nihanja," je razložil Petek.

Zupan ima za neuspehe kopico opravičil, za katera pravi, da niso izgovor, ampak dejstva. Poškodbe motijo ritem dela že vso sezono. Jernej Damjan ima kronične težave s kolenom, zato izpušča določene vaje, kar pomeni, da na skakalnici "motorja" ne more pognati na vso moč. Primož Peterka ima večne težave s hrbtom. Gleženj Roberta Kranjca zaradi načete in strgane vezi ob večjih naporih zateče, zato bo moral na operacijo najkasneje po koncu sezone, saj je gibljiv gleženj osnova za smučarske skoke. Mitja Mežnar si je poleti v najboljši formi zlomil roko, Matic Kramaršič pa na začetku zime zvil gleženj. "Še vedno se soočamo s prezgodnjim zaključkom karier tekmovalcev (svetovni prvak Rok Benkovič, op. p.), ki bi morali predstavljati enega od stebrov ekipe," še en razlog za trenutno stanje navrže Zupan in obenem hvali telesno pripravljenost, motiviranost, homogenost in zaupanje tekmovalcev v sistem dela. "Lahko se zgodi, da bomo za stabilnejšo ekipo potrebovali tudi leto ali dve. To ne pomeni, da nismo sposobni že v tej sezoni doseči nekaj uvrstitev med prvih deset," ostaja miren Zupan, vrhunski trener s preveč mehko roko za kopico zbeganih tekmovalcev. Slovenski tekmovalci so povsem nezanimivi tudi za tuje proizvajalce smuči, saj sta Atomic in Fischer zavrnila sodelovanje z najboljšo slovensko vrsto.