Le kraljica klasike Virpi Kuitunen se je Petri Majdič uspela izmuzniti, Aino Kaisa Saarinen pa je z zadnjimi močmi rešila kožo. Vse ostale so prav zaradi Petrine taktike dobile najbolj boleče zaostanke. Bjoernova (le) 47 sekund, ostale Longo, Follis in Kowalczyk pa že dve debeli minuti.

"Pred štartom sem se počutila slabo. A ko sem začela o tem tožiti Ivanu in serviserjem, so me hitro utišali in me poslali na ogrevanje, češ da se po šestih dneh Toura nobena ne počuti super," je Petra Majdič s slikovitimi besedami opisala nov pravljični dan. S finskimi tekačicami je takoj po štartu začela narekovati silovit ritem. Po prvem krogu (3,3 kilometra) ji je Kuitunenova še odvzela popoln izkupiček odbitnih sekund (15), v drugem krogu je Petra že vodila. V zadnjem krogu jo je Kuitunenova ujela nazaj in ji na najtežjem in najvišji točki proge z svojo prefinjeno tehniko uspela uiti za nekaj korakov. "Vedela sem, da jo bodo Finke od začetka nažgale do konca. In sem šla zraven. Razplet, ko ni bilo gneče spredaj, mi je začel zares ugajati. Imela sem prosto pot. V drugem krogu sem malce pomislila, da bom morda lahko strla Finki, a me je Virpi ujela. No, imela sem tudi srečo, ker me je na najbolj divjem spustu vrglo v zrak, a sem, še sama ne vem, kako, priletela nazaj točno v špuro. Če bi tedaj padla, bi bilo zame Toura konec," je bila zadovoljna. Petra Majdič je bila sicer zadnja, ki je premagala finski dvojec na razdalji v klasiki na Touru, in sicer v Oberstdorfu januarja 2007. Kuitunenova je dobila vse tri letošnje tekme v klasiki, lani dve (in eno Saarinenova), ter na prvem Touru 2007 najbolj pomembno v dolini Fiemme za končno zmago.

In glavni postranski dogodek v soboto. Na razglasitvi je Petra Majdič oblekla črno(belo) majico vodilne šprinterke Toura, kar je teoretično pomenilo tudi prestižno zmago v tej razvrstitvi in 6666 evrov. Kar 35 odbitnih sekund je bilo več kot dovolj, da je prehitela Italijanko Arriano Follis. Kuitunenova, ki je dobila pet nagradnih sekund več, ni bila nevarna. Vesna Fabjan pa je obdržala zanjo odlično sedmo mesto v tej razvrstitvi.