Ob tem je poudaril, da Petrolove pobude za sestanek Istrabenzovih lastnikov in bank upnic, ki jo je družba na ministrstvo poslala v začetku minulega tedna, še ne želi komentirati. "To bom storil takrat, ko bomo pisno odgovorili Petrolu, kar se bo najverjetneje zgodilo že prihodnji teden," je dejal Lahovnik. Na vprašanji, zakaj bi moralo ministrstvo sodelovati na sestanku o Istrabenzu, v katerem država od jeseni 2007 nima več lastniškega deleža, ter ali naj bi lastniki Istrabenza in banke, kot se ugiba v neuradnih krogih, na njem državo pozvali k pomoči pri reševanju družbe, Lahovnik ni želel odgovoriti. Po neuradnih informacijah naj bi Petrol še januarja zahteval sklic nove skupščine Istrabenza, na kateri bodo delničarji ponovno odločali o zamenjavah v nadzornem svetu družbe. Ali bo na dnevnem redu morebitne skupščine tudi dokapitalizacija koprskega holdinga, v okviru katere bi banke upnice terjatve do Istrabenza pretvorile v lastniške deleže, nam v minulih dneh ni uspelo izvedeti.

Že pred časom smo poročali, da bi na pogorišču Istrabenza v primeru morebitne likvidacije družbe ostalo še okoli pol milijarde evrov dolgov. Boj za Istrabenz pa se te dni odvija na dveh frontah. Medtem ko je prva povezana z vprašanjem dolgoročnega preživetja koprskega holdinga, ki je imel konec septembra za 918 milijonov evrov finančnih obveznosti in le slabih 250 milijonov evrov kapitala, še vedno ni konec tudi več kot leto dni trajajočega spopada med predsednikom uprave Istrabenza Igorjem Bavčarjem in Petrolom za lastniško prevlado v družbi.

Tehtnica bi se lahko v prihodnjih tednih bržčas odločilno nagnila na stran Petrola. V sredo so namreč iz Maksime Holding, ki jo lastniško obvladuje Bavčar, v lasti pa ima dobrih 25 odstotkov Istrabenza, sporočili, da od podjetij iz skupine Nacionalne finančne družbe (NFD) ne bodo odkupili četrtinskega paketa delnic Istrabenza, k čemur se je družba zavezala marca lani, ko je s podjetji NFD podpisala sporazum o izvajanju finančnega inženiringa. V skladu z omenjenim sporazumom bi tako morala Maksima Holding do konca lanskega leta od NFD kupiti delnice Istrabenza po ceni 102,5 evra na delnico, ki je več kot štirikrat višja od njenega zadnjega enotnega tečaja.

Ker Maksimi Holding tako ni uspelo zbrati predhodno dogovorjenih 130 milijonov evrov za odkup 25-odstotnega paketa delnic Istrabenza v lasti NFD Staneta Valanta, te po novem tudi uradno niso več v Bavčarjevem lastniškem bloku. Več virov nam je potrdilo, da naj bi se predstavniki Petrola, ki ima v lasti 33 odstotkov Istrabenza, in NFD že v prihodnjih dneh skušali dogovoriti o nadaljnjih korakih v Istrabenzu. To vsaj načelno ne bi smelo biti pretežko; sklepati namreč gre, da je obema lastnikoma skupna želja po aktivnem upravljanju naložbe v Istrabenzu. Če se bosta torej Petrol in NFD, ki skupaj obvladujeta 58 odstotkov Istrabenza, dogovorila o dveh novih članih nadzornega sveta, ki bosta v tem organu zapolnila sedeža Boža Predaliča in Toneta Turnška (odstopila sta spomladi oziroma jeseni lani), Bavčarjev blok njunega imenovanja na morebitni skupščini ne bo mogel preprečiti. Mandat preostalim članom nadzornega sveta (Janko Kosmina, Bojan Korsika, Damjan Mihevc, Tomaž Toplak) se izteče spomladi letos.

primoz.cirman@dnevnik.si