"Naredili smo korak naprej, ekipa se je malce dvignila po slabi predstavi v Oberstdorfu, vendar na tekmi nam znova ni steklo, kot sem si želel. Damjan se je dobro znašel na skakalnici, vendar je imel v drugem skoku tako slabe razmere v zraku, da ni mogel iztržiti več. Kranjec se v Garmischu z izjemo enega skoka sploh ni ujel s skakalnico. Peterka je bil osmoljenec zaradi sistema dvobojev, Pikl pa bo moral na tekmah pokazati več borbenosti. Mežnarju ne zamerim ničesar, saj kot debitant na turneji deluje zelo dobro," je slovensko zračno eskadriljo z zlomljenimi krili branil njen poveljnik Matjaž Zupan, ki se tudi v kriznih trenutkih ne izogiba medijev.

Dokaz, da je Slovenija zgrmela v tretjo skakalno ligo, je šele deveto mesto v pokalu narodov med enajstimi reprezentancami, ki so doslej osvojile točke. Od reprezentanc, ki se resno ukvarjajo s smučarskimi skoki, je na novoletni turneji od Slovenije (zbrala je šest točk) slabša le še Poljska z izkupičkom štirih točk, ker je Malysz v Garmischu ostal brez finala na 37. mestu. "Na preostalih dveh tekmah turneje ne moremo izsiljevati rezultata na juriš. Na silo v skokih ni možno narediti ničesar. Veliko delam na tem, da fantom po neuspehih na tekmah dvignem moralo, a črv dvoma v njihovih glavah je z vsakim slabim nastopom večji," je pogled v drugi polčas turneje usmeril Zupan in napovedal nekaj (vročih) sestankov z analizami in ukrepov že v naslednjih dneh. Opravičilo za porazne rezultate išče v tem, da ekipa nima vlečnega konja reprezentance, ker je bil Damjan poškodovan, Kranjec (še) ni v formi za uvrščanje med prvih deset, od Peterke in Pikla pa nihče ne pričakuje vodilne vloge. Na tekmi v Innsbrucku bo Slovenija nastopila v nespremenjeni postavi, ker bodo ostali tekmovali na tekmah celinskega pokala v Braunlageju v Nemčiji, kjer bo Rok Urbanc Sloveniji lovil kvoto za dodatnega skakalca, potem ko je bil na tekmah v Engelbergu šesti in drugi. Do sprememb v slovenski vrsti bo verjetno prišlo na zadnji tekmi v torek v Bischofshofnu.

Ker so Primožu Ulagi vzeli pooblastila za odločanje o strokovnih zadevah in je le še poslovni direktor (zbiralec denarja), ni velike nevarnosti, da bi po nogometno, kot je naredil leta 2005 (sredi novoletne turneje odstavljenega Zupana so na selektorski položaj vrnili funkcionarji z dekretom) in 2007 (namesto Bajca je postavil Finca Nikkolo), sredi sezone kdo zamenjal glavnega trenerja. Glavni kadrovnik je namreč športni direktor Franci Petek, ki seveda ščiti po svoji presoji izbrana trenerska moštva, a nezadovoljstvo je v javnosti iz tekme v tekmo večje, zato ga čakajo težki dnevi. Reprezentanca, ki zapravi na leto milijon evrov, bi morala imeti na vsaki tekmi skakalca med prvih deset.