Doslej je namreč šestkrat stal na drugi stopnički zmagovalnega odra (od tega samo v letošnji sezoni štirikrat) in bil še trikrat tretji.

Čeprav so Loitzlu zmago privoščili vsi, se je po tekmi vnela burna debata, da so mu pot na vrh tlakovali sodniki. Za drugi skok so mu prisodili kar štiri najvišje možne ocene 20, medtem ko je njegov tekmec Simon Ammann za le dva metra krajši skok prejel kar 5,5 točke manj. "Tako kot sem izgubil prvo mesto v Oberstdorfu, sem ga tukaj osvojil," je razpravo prekinil vojak avstrijske armade Loitzl, eden najelegantnejših skakalcev sveta, saj je v zraku in ob doskoku v telemark popoln, kot piše v skakalnih učbenikih. "Fantastičen začetek leta. Kot bi sanjal. Upam, da sanj še dolgo ne bo konec. Oba skoka sta bila izredna. Finalni skok je bil eden najboljših v moji karieri. Zmaga na novoletni turneji ima še dodatno težo," je potem, ko je vidno ganjen poljubil sneg in so ga soborci dvignili na ramena (med prvimi šestimi so bili kar štirje Avstrijci), nastop ocenil Loitzl. Družinski človek (oče dveh sinov) je le še podžgal evforijo avstrijskih navijačev pred drugim polčasom 57. novoletne turneje s tekmama na domačih tleh v Innsbrucku (danes kvalifikacije, jutri tekma - oba dneva začetek ob 13.45, vseh 23.000 vstopnic je razprodanih) in Bischofshofnu (torek ob 16.30). Prevzel je tudi vodstvo v skupnem seštevku turneje, kjer pa ima pičle pol točke prednosti pred Ammannom. "Ker sem odlično pripravljen, se spogledujem tudi s skupno zmago. Sposoben sem odbiti vse napade tekmecev in obdržati prednost pred zasledovalci," je pribil "Wolfi", ki se sprošča z obnovo družinske hiše z lastnimi rokami, vožnjo z motorjem harley davidson in poslušanjem glasbe.

Simon Ammann, ki se je v psihološko vojno z Avstrijci zapodil tako, da je izzivalno izpustil kvalifikacije ter nato v dvoboju z najdaljšim skokom dneva 140 metrov premagal zmagovalca kvalifikacij Gregorja Schlierenzauerja (njegovi najslabši uvrstitvi sezone sta dve četrti mesti na prvih dveh tekmah letošnje turneje), se ob zapravljenem vodstvu po prvi seriji ni posebej sekiral, ampak je zmagovalcu Loitzlu čestital prvi. "Po odličnem prvem skoku sem bil v drugem nastopu preveč zadržan. Točke sem izgubljal zaradi negotovega doskoka in s tem spodrsljajem moram živeti naprej. Zadovoljen sem, ker sem ostal v boju za skupno zmago, v katerem sem sposoben premagati avstrijsko falango," je povedal Simon Ammann, ki ima pred tretjeuvrščenim Schlierenzauerjem že 23,3 točke prednosti.

23-letni bledolični Finec Harri Olli, sicer matematični genij, je bil doslej na naslovnicah le zaradi škandalov. Predvsem je posnemal slovitega rojaka Mattija Nykaenena s potezami, ki so pravo nasprotje športnega življenja: neupravičeni izostanki s treningov, popivanje, ponočevanje v družbi lepih deklet, prihod v hotel šele opoldne po prekrokani noči in neposreden odhod na zaletišče letalnice, prehitra vožnja pod vplivom alkohola, zaradi katere mu je grozil celo zapor,... Funkcionarji so ga zaradi disciplinskih prekrškov že trikrat izgnali iz reprezentance, vrnil se je v velikem slogu in s tretjim mestom v Garmischu dosegel najboljšo uvrstitev kariere.