Katerih, nam v minulih dneh ni uspelo izvedeti. V Banki Koper, na katero je Istrabenz pred časom že prenesel manjši delež Droge Kolinske, nam ni uspelo najti sogovornika. Donedavni predsednik uprave Banke Koper Vojko Čok je sicer že konec novembra zatrdil, da položaja ne zapušča zaradi izpostavljenosti banke do Istrabenza. Že takrat pa smo poročali, da naj bi upravo banke prav zaradi Istrabenza na zagovor klical tudi italijanski lastnik Intesa Sanpaolo.

Precej bolje naj bi Istrabenzu kazalo v razmerju do Nove Ljubljanske banke (NLB). Ta je po neuradnih informacijah Istrabenzu podaljšala kreditno linijo, ki naj bi zapadla konec leta. V družbi, ki jo vodi Igor Bavčar, te informacije niso želeli komentirati. Kot je znano, je imel Istrabenz konec septembra za 918 milijonov evrov finančnih obveznosti in le slabih 250 milijonov evrov kapitala, ob morebitni likvidaciji družbe pa bi ostalo še okoli pol milijarde evrov dolgov.

V minulih dneh naj bi se najmanj enkrat že sestali tudi predstavniki bank, ki so najbolj izpostavljene do Istrabenza. Že včeraj pa so v Petrolu potrdili, da so pobudo za sestanek z lastniki in upniki Istrabenza poslali tudi na ministrstvo za gospodarstvo. Za zdaj ni znano, ali bo na sestanku sodeloval tudi Stane Valant, prvi mož skupine Nacionalne finančne družbe (NFD), ki ima v rokah ključe do morebitnega dogovora med lastniki koprskega holdinga. Danes opolnoči se namreč izteče veljavnost sporazuma o finančnem inženiringu, s katerim so se družbe NFD in Maksima Holding, ki jo lastniško obvladuje Bavčar, zavezale k usklajenemu obvladovanju Istrabenza. V skladu z omenjenim sporazumom bi moral Bavčar od družb NFD za približno 130 milijonov evrov odkupiti četrtinski delež Istrabenza. Za primerjavo, celoten Istrabenz je bil včeraj na borzi vreden slabih deset milijonov evrov manj.

Ker Bavčar denarja za odkup očitno nima, bi lahko Valant po mnenju poznavalcev na naslednji skupščini Istrabenza prestopil v Petrolov tabor, s čimer bi tehtnico pri glasovanju o zamenjavi nadzornega sveta nagnil na stran Bavčarju sovražnih lastnikov. Ti bi v tem primeru obvladovali že 58 odstotkov delnic Istrabenza. Ob tem velja spomniti, da so morale družbe NFD že novembra posojilo, s katerim so pridobile delnice Istrabenza, na zahtevo bank "podpreti" z zastavo dodatnih delnic v drugih naložbah.

Medtem ko naj bi "mirovni" pogovori med Petrolom in Istrabenzom o ustanovitvi skupnega energetska podjetja v zadnjih dveh tednih zastali, dodaten pritisk na Bavčarja pomeni tudi zahteva za posebno revizijo poslov Istrabenzove uprave v zadnjih petih letih, ki jo je Petrol po naših informacijah pred dnevi vložil na sodišče v Kopru. Kot je znano, delničarji Istrabenza na skupščini pred slabimi tremi tedni niso podprli Petrolovega predloga o reviziji, ki bi preučila tudi Istrabenzove nakupe delnic Petrola.

primoz.cirman@dnevnik.si

matjaz.polanic@dnevnik.si