"Skoka nista bila takšna, kot sem si želel, a se mi je kljub temu izšlo po načrtih. Vse skupaj je bilo bombastično. Ko sem pred finalom z vrha zaletišča gledal množico gledalcev, so me prevevali posebni občutki. Zmaga v Oberstdorfu ima še posebno težo, za naslednje tekme pa nimamo posebne taktike," je povedal Simon Ammann, kateremu tekmeci dihajo tesno za ovratnik v boju za skupno zmago, ki prinaša tudi praktično nagrado - avtomobil subaru vreden slabih 30.000 evrov.

Avstrijec Wolfgang Loitzl, ki meni, da je prvo zmago v karieri zapravil z negotovim doskokom v prvi seriji, zaostaja 1,2 točke. Presenečenje dneva, Rus Dimitrij Vasilijev zaostaja 2,4 točke, Avstrijec Gregor Schlierenzauer 6,3 točke, Nemec Martin Schmitt pa že 13,1 točke. "Zaostanek ni velik. Imel sem težave s točnostjo odriva na odskočni mizi," ostaja optimist prvi avstrijski adut Gregor Schlierenzauer, potem ko je bil lanski zmagovalec svetovnega pokala Thomas Morgenstern šele enajsti.

Slovenska reprezentanca je po polomu na prvi tekmi včeraj dopoldne ostala še na treningu v fitnesu v Oberstdorfu (najprej so načrtovali trening skokov, a je bila skakalnica pripravljena šele popoldne) in se nato preselila v Garmisch-Partenkirchen, kjer bo jutri ob 13.45 druga tekma 57. novoletne turneje, kvalifikacije pa že danes. "Glede na nasprotnike, ki so jih imeli fantje, je bilo zaradi sistema na izpadanje težko pričakovati, da se bo kdo prebil do točk svetovnega pokala. Ker so vedeli, da bodo lahko napredovali kot srečni poraženci le s super skokom, so bili še bolj zakrčeni," je opravičila takoj po tekmi iskal glavni trener slovenske reprezentance Matjaž Zupan. Tudi, če bi šlo za klasično tekmo, bi se v finale uvrstil le Robert Kranjec kot zadnji, 30.

Za Slovence se je skakalni spektakel končal, še preden se je sploh dobro začel, saj so zapravili vse možnosti za visoko uvrstitev v skupnem seštevku turneje. Namesto da bi Slovenci stopnjevali pripravljenost, je očitno nazadovanje iz tekme v tekmo. Na prvi tekmi v Engelbergu so osvojili 23 točk, na drugi 4, v Oberstdorfu pa nobene. Da so Slovenci tako oddaljeni od svetovnega vrha, niso pričakovali niti največji pesimisti. V pokalu narodov je Slovenija z milijonskim proračunom v evrih šele na osmem mestu, za njo so le še Češka, Francija in Poljska.

"Na skoke je treba gledati kot na celoto, zato nismo tako slabi, kot kažejo dosežki po le enem skoku. Smo v težkem položaju, vendar ne moremo kar zapustiti turneje in oditi domov, ampak je treba ohladiti glave. Včasih mislim, da smo že na dnu, pa se pokaže, da je lahko še slabše. Glede na trenutno formo je le Kranjec konkurenčen za osvajanje točk, s kakšnim skokom morda še Damjan. Fantje so že toliko stari, da imajo izkušnje z vzponi in padci, predvsem pa verjamejo v naš način dela. Telesna pripravljenost ni slaba, ukrepali pa bomo po novoletni turneji, ko bodo nekateri odšli na trening, drugi pa na polete na Kulm. Sezona je še dolga, zato se bomo osredotočili na nekatere cilje," je po prespani noči povedal Zupan, ki se je znašel na udaru kritik.