Zato ni bilo nobeno presenečenje, da je Jože Mehle, ki je biatlonec šele drugo sezono, osvojil prvo biatlonsko zvezdico. (Le) sedemkrat je zakrožil v kazenskem krogu po labirintu okoli kupa snega in zemlje. Na biatlonskih tekmah doslej še nikoli videno.

Nihče od ostalih ne bi bil John Wayne. Od dvajsetih tarč v disciplini skupinskega štarta jih je Peter Dokl zgrešil kar deset, Klemen Bauer in Janez Marič kot ugledni imeni svetovnega biatlona pa celo po dvanajst. Klemen Bauer od jeze ni želel nobenih tolažilnih besed trenerja Uroša Velepca. Marič, ki je bil pred zadnjim streljanjem na poti do naslova, je iz same jeze, ki jo je kazal že med tekmo, izginil s Pokljuke brez besed.

Streljanje na državnih prvenstvih je sicer vedno bolj kavbojsko, kot je nekdaj že ugotovil kralj biatlonskih državnih prvenstev Marko Dolenc, a to, kar smo videli na Pokljuki, gre v rubriko trenda začetka sezone. Izkupiček na decembrskih tekmah svetovnega pokala je bil slab. Senzacionalno peto mesto štafete in 30. mesto Janeza Mariča na eni posamični tekmi ni tisto, s čimer bi se trkali po prsih. "Če bi kdo napovedal, da bo Maričevo 30. mesto najboljši dosežek, bi začeli trenirati oktobra in bi komu nemara vseeno uspelo brez trdega treninga poleti," se s situacijo težko sprijazni trener Uroš Velepec, ki je kot velik optimist prepričan, da se tako slabo ne more nadaljevati. Za uvodno tekmo v Oestersundu meni, da je bilo preveč treninga na veliki nadmorski višini v novembru. Dva huda kiksa na tekmah pa so naredili serviserji, ko niso našli prave rešitve.

V biatlonskem taboru se sedaj dogovarjajo, da bi jim z nasveti in pripravo drsne strukture smuči pomagal Gianluca Marcolini, serviser Petre Majdič, takoj ko konča Tour de Ski. A čas teče. Zagotovo že zelo trpi samozavest, ki je v biatlonu ena od ključnih. To bo v sedanji situaciji še kako teplo biatlonski tabor. Strokovni štab je večji od tekmovalnega, a razen šefa serviserjev Boštjana Lekana, Velepca in ženskega trenerja Tomaša Kosa so njihove izkušnje v biatlonu sila pičle. V strokovnem štabu ni prav nobenega biatlonca ali biatlonke iz zadnjega vala "upokojencev", pa jih je sedaj že več kot deset. Tako kadrovanje, razložljivo le s čudnimi medsebojnimi odnosi, se vleče že vsa zadnja leta. Nekdanji reprezentanti niso prisotni niti kot mladinski trenerji ali vsaj njihovi pomočniki.

Trenutno je najlažje vidno samozavestni Andreji Mali, edini članici prvenstva, ki jo je strelsko sicer dala v koš mladinka Neža Luštrik. Kamničanka ima tri uvrstitve v svetovnem pokalu na robu petnajsterice in njen trener Tomaš Kos je lahko mirno preživel praznike, potem ko je nekdanjo tekaško šprinterko svetovnega ranga le vrnil v boj za najvišja mesta svetovne konkurence. A ima skrbi z drugo varovanko Tejo Gregorin, ki je kar 10 dni izpustila zaradi bolezni in se bo le ob hitrem okrevanju lahko vrnila na januarsko turnejo v Oberhofu.