Na tekmi proti San Antoniu, ki je bila sicer že njegova enajsta na božični dan in na kateri je s soigralci doživel boleč poraz za točko, je namreč zgrešil že 5000. prosti met v karieri, s čimer je za Wiltom Chamberlainom (v ligi NBA je zgrešil 5805 prostih metov) postal šele drugi košarkar v zgodovini najmočnejše lige na svetu, ki se lahko "pohvali" s tem neslavnim dosežkom.

Če smo še za odtenek bolj natančni, hitro pridemo do podatka, da je Shaq doslej zgrešil natanko 5002 prosta meta, pri čemer jih je zadel 5536, njegov izkupiček 10.538-5536 pa skupaj nanese vsega 52-odstotno uspešnost. Vsi omenjeni podatki veljajo za redni del sezone. Če bi v račun vzeli še tekme v končnici, je O'Neal 5000 prostih metov namreč zgrešil že pred časom, pri vsem skupaj pa mu je lahko v uteho vsaj to, da je Chamberlain, ki je po številu zgrešenih metov za točko še vseeno krepko pred njim, do že omenjene številke prišel v štirinajstih sezonah rednega dela, sam pa je do nje pricapljal v svoji 17. sezoni pod koši najmočnejše lige na svetu.

Šestintridesetletni center, ki je svojo pot v ligi NBA začel v letu, ko je prvi in verjetno edini pravi Dream Team na olimpijskih igrah v Barceloni zasenčil ostala dogajanja in suvereno osvojil zlato kolajno (med kandidati za pot v Katalonijo je bil nekaj časa tudi sam, a je novince nato zastopal tretji izbor leta 1992 Christian Laettner), po natančnem izvajanju prostih metov sicer nikdar ni slovel. Tudi zaradi njih si je tako kot enega številnih vzdevkov nekoč prislužil naziv "lesena roka". Je pa zato že vseskozi znan po svojih zabijanjih, s katerimi doseže večino košev, in prav zanimivo je, da Američani, ki so tudi z zgoraj navedenimi podatki še enkrat več dokazali, da so nori na statistiko, še niso izračunali, koliko točk je Shaq v karieri dosegel tako, da je žogo zatlačil skozi obroč. Težave s poškodbami, staranjem in tudi odvečno kilažo so njegovo značilno akcijo, ki se konča z zabijanjem, v zadnjih letih sicer precej omejile, a je O'Neal prav po zaslugi številnih zabijanj še danes znan kot košarkar z drugim najboljšim povprečjem meta iz igre v zgodovini lige (dobrih 58 odstotkov). Pred njim je s skoraj 60 odstotki le Artis Gilmore, natančen met iz igre pa je zagotovo tudi primerna protiutež katastrofalnemu izvajanju prostih metov. In če se še za hip pomudimo pri številkah, ki bi bile v čast vsakemu košarkarju: O'Neal je v svoji karieri osvojil štiri naslove prvaka lige NBA (tri z LA Lakers, enega z Miami Heat), pri čemer je bil pri vseh treh naslovih z Jezerniki izbran tudi za najkoristnejšega igralca finala (MVP), kar štirinajstkrat je bil izbran v selekcijo Vzhoda ali Zahoda za tekmo All Star, z ameriško reprezentanco pa je osvojil zlati kolajni na olimpijskih igrah v Atlanti (1996) in svetovnem prvenstvu v Kanadi (1994), kjer je bil izbran tudi za MVP turnirja. S povprečjem 25 točk na tekmo je deveti najučinkovitejši strelec v zgodovini lige, tudi povprečno število skokov ima dvomestno (11,4), na lestvici igralcev z največ blokadami pa je trenutno osmi (2552).

Pa še ene pomembne številke ne gre spregledati - 11. septembra letos je Shaq izjavil, da se bo upokojil čez natanko 735 dni, kar pomeni, da bo svojo kariero zaključil po sezoni 2009/10, ko bo star 38 let.