Kot da zaostanek dvanajstih točk za Katalonci ne bi bil dovolj velik udarec, je dedek Mraz na Santiago Bernabeu prinesel novo "darilo", ki je zamajalo stolček športnega direktorja Predraga Mijatovića, medtem ko mora kritike na svoj račun poslušati tudi Calderon.

Za šok je poskrbel časnik Marca, ki je odkril, da eden od dvojca Lassana Diarra in Klaas Jan Huntelaar ne bo mogel igrati v drugem delu lige prvakov. Francoz in Nizozemec sta bila prvi okrepitvi Reala v zimskem prestopnem roku in bosta od januarja naprej lahko igrala v španski ligi, vodilni možje kluba pa so ob njunem prihodu poudarjali, da bosta v veliko pomoč tudi v ligi prvakov. To naj bi bil tudi eden od razlogov za nakup, saj naj bi defenzivni vezist in napadalec zapolnila vrzeli zaradi poškodb in Madridčanom skušala pomagati do naslova v edinem tekmovanju, v katerem imajo še realne možnosti za lovoriko.

Tako se je izkazalo, da vodstvo Reala ni vedelo za pravilo, ki pravi, da lahko vsak klub pred drugim delom lige prvakov registrira tri nove igralce, od tega le enega, ki je v prvem delu igral v katerem od drugih evropskih pokalov (UEFA, intertoto). Diarra (Portsmouth) in Huntelaar (Ajax) sta igrala v pokalu UEFA. Napaka na ravni klubov iz "trim lige" je med navijači Reala sprožila val ogorčenja. Glavna tarča besa javnosti je Mijatović, ki se mu je primerila podobna napaka, ko je ped dvema letoma želel iz Milana pripeljati Ricarda Oliveiro, a spregledal, da prestop ni možen, ker je napadalec v isti sezoni igral tudi za Real Betis in s tem izpolnil dovoljeno kvoto dveh klubov. V očeh javnosti je Črnogorec glavni krivec za napako in mnogi zahtevajo njegov odstop, takoj za njim pa je Calderon, ki mu očitajo tudi, da je v času svojega mandata porabil preveč denarja za okrepitve in za vložena sredstva dobil premalo.

Vodstvo Reala se je odzvalo z izjavo, da je vedelo za zloglasno pravilo in da so zimski nakupi dolgoročni. Toda temu na Iberskem polotoku ne verjame nihče, oglasil pa se je tudi Klaas Jan Huntelaar, ki je zatrdil, da ob prestopu ni bilo govora o tem pravilu. "Skušal bom dokazati, da si zaslužim igrati v ligi prvakov. Časa imam dovolj, saj bom imel pravico igranja v španski ligi že četrtega januarja, spremembe ekipe v ligi prvakov pa je potrebno prijaviti šele do prvega februarja," je povedal nizozemski stroj za gole, medtem ko naj bi se začele kresati iskre med vodstvom Reala in trenerjem Juandejem Ramosom. Slednji naj bi si v ligi prvakov želel Diarraja, Calderon, Mijatović in kolegi pa Huntelaarja.

Medtem ko bo Real skušal pri UEFA lobirati za omilitev pravila in dovoljenje za igranje obeh nogometašev, so španski mediji začeli z iskanjem igralcev, ki bi v ligi prvakov utegnili zamenjati Diarraja ali Huntelaarja. Na seznamu želenih okrepitev naj bi bila nekatera imena, ki v običajnih razmerah ne bi bila niti blizu Santiagu Bernabeu. Kandidati za beli dres naj bi bili Antonio Valencia (Wigan), Jermaine Pennant (Liverpool), Ibrahima Yattara (Trabzosnport) in Mohamed Diame (Rayo Vallecano).