Po Janševih besedah gre za obliko dela SDS, ki širi njihov domet in politični prostor. Namen ustanovitev sveta je predvsem v podpori poslanski skupini, v oceni zakonodajnih predlogov in oblikovanju novih. Na ta način je stranka, tudi ko je v opoziciji, lahko nek konstruktiven element zakonodajnega postopka.

Obnova partnerstva za razvoj

Če bo premier Borut Pahor izpolnil obljubo o obnovi partnerstva za razvoj, pa bo strokovni svet sodeloval tudi pri oblikovanju zakonskih rešitev, je napovedal Janša in dodal, da bo svet pripravljen sodelovati tudi pri oblikovanju rešitev za odgovore na nastopajočo gospodarsko krizo.

Vlada "na soncu"

Na novinarsko vprašanje, ali gre za vlado v senci, Janša odgovarja, da je njihova ambicija večja. Želijo namreč aktivno sodelovanje "na soncu", saj je treba v Sloveniji trenutno združiti vse potenciale. V vseh odborih in komisijah strokovnega sveta bo tako po njegovih besedah sodelovalo veliko ljudi, ki bodo na razpolago tudi pri konstruktivnem iskanju rešitev za izhod iz gospodarske krize.

Članstvo v strokovnem svetu sicer po Janševih besedah ni vezano na članstvo v stranki, saj želijo združiti čim večji strokovni potencial. V svetu so denimo tudi nekateri člani in nekdanji ministri iz kvote NSi. Janša ob tem poudarja, da sodelovanje med strankama ni nikoli zastalo, "kljub špekulacijam, ki so jih nekateri širili pred in po volitvah".