Po sobotni zmagi proti San Lorenzu je že skoraj vse jasno. Čeprav so tigri letos dobro grizli, malokdo verjame, da bodo kos (pre)zahtevni nalogi. Vsekakor je treba prepustiti nekaj prostora nepredvidljivosti nogometa. Oboji bodo oslabljeni. S tribune bo moral tekmo spremljati prvi režiser Boce Juan Román Riquelme, ki je prejel peti rumeni karton in ne sme igrati. Enako velja za Kolumbijca Fabiana Vargasa. Vodilno vlogo bo po vsej verjetnosti prevzel Leandro Gracián. Odsoten bo branilec Juan Forlín, ki je vse močno prestrašil, ko je po trku z glavo z napadalcem San Lorenza Silvero izgubil zavest in končal v bolnišnici. Tudi Tigre ne bo popoln: eden najboljših v prvenstvu Apertura vratar Daniel Islas je prejel rdeči karton in bo prepustil svoje mesto popolnemu debitantu Luisu Ardenteju. Na sredini bo manjkal (kartoni) Diego Castano, mož, ki razigrava enajsterico.

Nemalo kritik je za organizacijo končnice prejela argentinska nogometna zveza. Po mnenju mnogih, bi moral na drugem dvoboju proti Boci igrati poraženec uvodne tekme Tigre in odločitev prepustiti derbiju med velikanoma. Tribune bodo nocoj bolje zasedene kot na prvih dveh tekmah, odigranih na štadionih Vélez Sarsfielda (José Amalfitani) v četrti Liniers in Racing Cluba (Juan Domingo Perón oziroma El Cilindro) v Avellanedi. Organizatorji so zaradi varnostnih razlogov dovolili le 24 tisoč gledalcev. Še nikoli prej niso deli tribun na tako pomembnih tekmah popolnoma prazni. Nocoj bo devet tisoč duš več, 4.500 navijačev vsakega kluba. Skupaj bodo fanatiki zasedli dobro polovico kapacitete štadiona.

Tigre, največji klub v severnem delu buenosaireškega predmestja (Veliki Buenos Aires), se je šele leta 2005 prebil iz tretje lige (B Metropolitana) v drugo (Nacional B) in dve leti kasneje v prvo. Trener Diego Cagna je kot nogometaš pod taktirko Carlosa Bianchija največje uspehe žel prav v dresu Boce Juniors. Prav tako kot branilec Rodolfo Arruabarrena, ki še vztraja med aktivnimi nogometaši. Številni Tigrejevi navijači do zadnjega kotička zasedajo štadion Monumental (sprejme 30 tisoč gledalcev) v četrti Victoria. Klub se je vpisal v zgodovino že leta 1932, ko je uresničil do takrat največji transfer v zgodovini argentinskega nogometa. Bernabé "Zver" Ferreyra je za 32 tisoč pesov prestopil k River Plateju, ki si je takrat prislužil vzdevek Milijonarji.

Tigre, ki lovi prvi naslov v svoji 106 letni zgodovini, je tesno povezan s Sergiom Masso, šefom kabineta predsednice Cristine Fernandez de Kirchner. Bivši predsednik Boce Juniors Mauricio Macri je župan avtonomnega mesta Buenos Aires.

Prvič po štiridesetih letih so Argentinci priča dodatnim obračunom treh klubov, ki so končali skupaj na vrhu lestvice. Leta 1968 je Velez Sarsfield (v konici napada je igral Carlos Bianchi) osvojil prvenstvo Nacional pred Riverjem in Racingom. Na letošnjem prvenstvu Apertura se lahko zgodi še ena posebnost: da bo na končni lestvici Boca prva, River pa zadnji. Izdelovalci džambo plakatov s šalami na račun rdeče-belih čakajo v ozadju.