"Raven našega prvenstva se bo v začetku prihodnjega leta dvignila, saj bomo začeli igrati po vsej državi, prej pa smo se borili v štirih skupinah. Če bi hitrost hokeja primerjal z ligo EBEL, je ta pri nas malce nižja, toda vseeno dobra," nadaljuje 22-letni branilec, ki se je pred dobrim tednom dni vrnil v domovino, a bo moral na letalo znova sesti še pred najdaljšo nočjo v letu.

Tokrat bo novoletni šampanjec lahko odprl s svojo boljšo polovico Petro, s katero sta kljub veliki razdalji v zvezi že dobrih pet let. "Pred kratkim me je obiskal oče, ki se je mudil na tekmi smučarjev skakalcev v Kuusamu, kar je le sto kilometrov stran od mojega bivališča, pa tudi sicer me družina dostikrat obišče," razloži Bajc in v nadaljevanju nekaj besed nameni tudi reprezentančnemu hokeju. "Menim, da bi moral izbrano vrsto voditi tuji strokovnjak na dolgi rok. Dobro bi bilo, če bi imel selektor vsaj dva domača pomočnika, ki bi poznala vse igralce. V Sloveniji se hokejske šole še niso razvile, zato tudi nimamo veliko svojih kandidatov za to pomembno funkcijo," pove Lovro, ki meni, da Slovenija po kakovosti spada vmes med skupino A in B: "Glede na vse težave, ki jih ni malo, je to velik uspeh."

Pa Finci poznajo slovenski hokej? "Znana sta denimo Ivo Jan in Nik Zupančič, ki sta nekoč igrala na Finskem. Seveda poznajo tudi Anžeta Kopitarja, ki blesti v ligi NHL," odgovori Gorenjec, ki se je rodil v Kranju, živel pa v Lescah, in doda, da mu finski jezik povzroča precej preglavic: "S šestnajstimi skloni je kar težaven jezik, čeprav sem poleti v Ljubljani hodil na tečaj finščine. V garderobi sem hokejske izraze hitro osvojil, bolj zahteven je pogovorni jezik. Sem pa soigralce naučil tudi nekaj sočnih slovenskih besed, tako da je na kakšnem izmed treningov ali tekem, ko tujci začnejo govoriti moj materni jezik, nadvse zabavno." Lovro ima v temačnem finskem okolju urnik precej natrpan, saj ob treningih in tekmah obiskuje še akademijo (smer: športni inštruktor), največ časa pa preživi s soigralcem Matejem Badiuro, ki se je ekipi, katere povprečna starost je približno 26 let, pridružil pred začetkom sezone.

Štiri gole in devet podaj je v dosedanjem poteku prvenstva izkupiček Lovra, ki je nevaren tudi pred vrati: "Ker sem velik in težak, me nasprotniki težko premaknejo, zato se z modre črte včasih preselim pred gol." Pogodbo z Rokijem ima slovenski legionar še do konca sezone, z možnostjo enoletnega podaljšanja (2+1), kar je velika želja mladega hokejista. "Čeprav so dnevi bolj kot ne turobni, saj svetloba ne vztraja dolgo časa na nebu, bi rad ostal na Finskem," je pogovor zaključil Lovro Bajc, ki bo po koncu sezone čez tri mesece znova obiskal rodno deželo pod Alpami.