Avstrijci so si z dvojno zmago, prvi Gregor Schlierenzauer, drugi Wolfgang Loitzl, priskakali tudi lepo izhodišče pred prvim vrhuncem sezone, 57. novoletno turnejo, ki se bo začela v nedeljo s kvalifikacijami v Oberstdorfu. Omenjeni trije skakalci so bili razred zase, ki so bili boj za razdelitev mest na zmagovalnih stopničkah. Loitzl je z dvema drugima mestoma potrdil sloves večno drugega, saj po 220 nastopih v svetovnem pokalu še nima zmage.

"Česa takega še nisem doživel. Pogled na kuliso, ko so valovale švicarske zastave, je bil veličasten. Še naprej stavite na moje zmage na tekmah," je bil vzhičen Simon Ammann po sobotni zmagi v dežju pred 10.000 gledalci, medtem ko se je včeraj moral zadovoljiti s tretjim mestom, a ni bil razočaran: "Za menoj je uspešen konec tedna. Na drugi tekmi mi je manjkalo malo več sproščenosti v zraku, Schlierenzauer in Loitzl pa sta bila boljša, zato jima čestitam. Moja božična želja je izboljšati telesno pripravljenost in ostati na vrhu na novoletni turneji."

18-letni Schlierenzauer je izjemno učinkovit realizator. Čeprav ima v svetovnem pokalu šele 51 nastopov, je na stopničkah stal že 27-krat, od tega 13-krat na najvišji. "Zmaga je velika vzpodbuda za novoletno turnejo. Veselim se kratkega premora v domačem okolju in na turnejo grem s psihološko prednostjo pred Ammannom. V Loitzlu imam močnega reprezentančnega kolega, ki ga Ammann nima," je povedal po včerajšnji zmagi Gregor Schlierenzauer.

Slovenski izkupiček je znova veliko slabši od pričakovanj. Oba dva dneva sta finalista (po trije so obstali v prvi seriji, eden pa v kvalifikacijah) so poslabšali uvrstitve v finalnem nastopu, kar je slaba popotnica za novoletno turnejo. V soboto je bil Jernej Damjana 19. (prve točke v letošnji sezoni), Primož Peterka pa 20., potem ko sta bila na polovici tekme na devetem in desetem mestu. Včeraj je slovenska vrsta komaj ujela štiri točke, saj je bil Robert Kranjec 28. (v kvalifikacijah je dosegel četrti izid), Peterka pa 30.

"V soboto sta imela oba v finalu nekaj smole z vetrom, a sta bila tudi skoka slabša kot v prvi seriji. Po takšnih tekmah, kot je bila v nedeljo, je težko karkoli povedati. Ostal sem brez besed. Želimo si tekem, saj fantje na treningih in kvalifikacijah kažejo napredek, na tekmah pa jih hitro nekaj zmoti. Treba se bo pogovoriti, pozabiti na konec tedna in delati naprej," je povedal glavni trener slovenske reprezentance Matjaž Zupan, ki je z ekipo še dva dni ostal v Engelbergu na treningu. Potnike za novoletno turnejo bo določil v sredo.