Tako vsaj trdi tožilstvo, obdolženci pa krivdo zanikajo in zatrjujejo, da so od Mateja L. zgolj poskušali izterjati tisto, kar jim je pripadalo.

Dve plati medalje

Vse skupaj se je začelo, ko je Koprčan, ki se ukvarja s posredovanjem vozil, Redžepoviću iz Italije priskrbel osebni avto BMW 335 D. Ta ga je brez težav vozil nekaj mesecev, potem pa prodal Cerarju. Nekega dne pa so Cerarjevo dekle ustavili policisti in vozilo zasegli, češ da je ukradeno. Cerar je o tem obvestil Redžepovića, 24. julija pa je nato Koprčana poklical znanec Taterević in mu dejal, da se nekdo zanima za nakup njegovega porscheja in da naj pride v Ljubljano. Matej L. se je res pripeljal na dogovorjeno mesto pred živalski vrt, o tem, kaj se je dogajalo pozneje, pa smo na sodišču slišali vsaj dve zgodbi. Matej L. in z njim tudi tožilstvo zatrjujeta, da so tja prišli Redžepović, Tatarević in Cerar. Po ogledu je Redžepović dejal, da bi prestižni avto kupil, nato so se odpeljali do njegovega stanovanja. A tam naj bi Koprčana čakalo neprijetno presenečenje. "Redžepović me je nenadoma udaril, potem pa tepel po obrazu, rokah, nogah, rebrih kakih 20 do 30 minut. Medtem mi je Novak grozil s pištolo. Redžepović je kričal, da je bil BMW ukraden, da sem ga ogoljufal in osramotil ter da bom moral povrniti vse stroške," je včeraj pripovedoval oškodovanec, ki trdi, da je za to, da bi bil avto ukraden, takrat slišal prvič. Menda je izvor avtomobila dobro preveril in nič ni kazalo, da bi bilo z njim kaj narobe. V stanovanje je nato prišel Cerar in izsiljevalci so se zmenili, da bo moral porscheja napisati na enega od njih. "Videl sem, da ne gre drugače, in sem pristal," je pričal Matej L. Obdolženci so ga pospremili na ljubljansko upravno enoto, kjer so opravili prepis, oškodovancu pa zagrozili, da pod nobenim pogojem ne sme na policijo. A s tem se zgodba še ni končala: v obtožbi piše, da so v naslednjih dneh sledili grozilni telefonski klici, češ da mora Primorec plačati še dodatnih 40.000 evrov, sicer mu bo Redžepović polomil noge, oziroma da ga bo že našel in da se mu ne more skriti. Takrat je Matej L. zadevo uradno prijavil na policiji.

Avto menda sploh ni bil ukraden

Obdolženci ne priznavajo, da bi sodelovali pri kakšnem izsiljevanju. Novak, ki naj bi naperil pištolo proti oškodovancu, trdi, da ga niti v stanovanju ni bilo. Redžepović se je zagovarjal, da je Mateju L. že pred živalskim vrtom povedal, da so BMW zasegli, in zahteval, naj vrne denar, sicer ga bo prijavil policiji. Ker mu oškodovanec ni verjel, so se zmenili, da gredo do Redžepovićevega stanovanja, kjer mu bo pokazal dokumente o zasegu. To je tudi storil. Matej L. je rekel, da nima denarja, zato so se domenili, da bo porscheja prepisal na Cerarja, razliko v vrednosti (15.000 evrov) pa mu bo slednji vrnil. Cerar pravi, da je kuverto s tem denarjem nekaj dni pozneje izročil Redžepoviću.

Zanimivo je, da je bil Matej L. minuli torek na policiji in menda so tam zdaj ugotovili, da avto sploh ni bil ukraden. Včeraj so zaslišali tudi Anisa L., ki je posredoval pri nakupu BMW med Koprčanom in Redžepovićem. Dejal je, da tožilski očitki o Redžepovićevih zahtevah, da hoče še nadaljnjih 40.000 evrov, niso točni. Priča trdi, da je ta denar od Mateja L. terjala sama, saj je Mateju L. že pred časom v prodajo izročil štiri avte, potem pa ni dobil nazaj ne vozil ne denarja. Zaradi tega ga je tudi ovadil na policiji.