Najbolj je doslej presenetil Švicar Carlo Janka (skupno tretji), med največja razočaranja pa zaenkrat sodita Američan Bode Miller (zbral je le 146 točk, od tega 80 v slalomu) in Švicar Daniel Albrecht, ki je po uvodni veleslalomski zmagi v Söldnu poniknil.

Med smučarje, ki so v tej sezoni z uspehi dolžniki, sodi tudi najhitrejši Slovenec Andrej Jerman. Tržičan ima le eno uvrstitev med najboljšo deseterico v svetovnem pokalu, tokrat pa se bo predstavil na zanj ljubem terenu. V Val Gardeni je bil namreč Jerman lani sedmi, predlani pa deveti, torej v času svojih največjih uspehov venomer blizu najboljšim. Tudi v superveleslalomu ima Jerman od najboljših sedmih uvrstitev tri iz Val Gardene, ki pa niso tako vrhunske kot smukaške.

Pri ženskah vodi lanska zmagovalka Lindsey Vonn, ki je v tej sezoni navdušila s slalomskim napredkom. Najbolj se ji je predvsem na rovaš sijajnih veleslalomskih uvrstitev približala Tanja Poutiainen, a gre pričakovati, da bo Američanka v St. Moritzu prestavila v višjo prestavo, saj je v hitrih disciplinah najboljša na svetu. Doslej v sezoni je najbolj razočarala Američanka Julia Mancuso, med največjimi povzpetnicami pa je Tina Maze. Črnjanka je v začetku leta v St. Moritzu dosegla edino slovensko smukaško zmago svetovnega pokala.

"Občutki ob prihodu v St. Moritz niso bili posebni. Je pa po drugi strani vedno lepo priti nekam, kjer si bil uspešen. Navdušila me je predvsem zimska idila, saj je na vsakem koraku polno snega," je prve vtise strnila Tina Maze, ki je še pojasnila, zakaj v nedeljo ni tekmovala na slalomu v La Molini: "Do zadnjega smo kolebali, kako in kaj ter se na koncu odločili, da ne štartam. Teden v St. Moritzu bo zelo naporen in je pomembnejši kot nekaj točk svetovnega pokala. Razmere se spreminjajo iz dneva v dan, štartala pa bom v vseh treh disciplinah."

Od petka do ponedeljka naj bi bilo v St. Moritzu, Val Gardeni in Alti Badii 26 slovenskih nastopov. Na superkombinaciji bodo nastopile Tina Mate, Petra in Mateja Robnik, Maruša Ferk in Vanja Brodnik. V hitrih disciplinah bo gotovo nastopila Mazejeva, druge smučarke pa si bodo lahko nastop zagotovile z uspešnimi nastopi na treningih. Na smuku v Val Gardeni bodo nastopili Andrej Jerman, Andrej Šporn, Rok Perko in Alek Glebov, tej četverici pa se bo na superveleslalomu pridružil še Aleš Gorza. Na štart veleslaloma bo trener Urban Planinšek poslal Bernarda Vajdiča in Aleša Gorzo, na slalom pa Mitjo Dragšiča, Mitjo Valenčiča in Bernarda Vajdiča. Četrtega tekmovalca za ponedeljkovo tekmo bo trener še določil.

Ženski spored svetovnega pokala v alpskem smučanju (St. Moritz), petek: superkombinacija (10.45 superveleslalom, 13.45 slalom), sobota: smuk (10.45), nedelja: superveleslalom (ob 11. uri), moški spored (Val Gardena) - petek: superveleslalom (12.15), sobota: smuk (12.15), nedelja (Alta Badia): veleslalom (prva proga 9.45, druga 12.45), ponedeljek: slalom (prva proga ob 10. uri, druga ob 13. uri).