Določeni recepti so označeni z zelenim stopalom. Gre za uveljavljen, okolju prijazen simbol, ki pomeni, "da so jedi sestavljene iz domačih sestavin, ki jim ni bilo treba prepotovati pol sveta, da bi se znašle na našem krožniku", je pojasnila Petrovčičeva. Po njenih besedah se "da shujšati s hrano iz svojega vrta". Recepte je poimenovala po slovenskih krajih, a ne gre za tipične lokalne jedi, pač pa za subjektiven izbor imen.

Knjiga prinaša recepte za vse priložnosti, tudi za praznike, kot sta božič in velika noč, je še poudarila avtorica, ki je poleg knjige izdala še beležko oziroma dnevnik, ki ga je poimenovala Vidini dnevi. Gre za beleženje sedmih tednov hujšanja. V dnevnik si posameznik lahko piše, kako poteka njegovo hujšanje, si zapisuje, kaj je, pije in koliko se giba. Na začetku je tudi nekaj vprašanj v razmislek o hujšanju, je še povedala Petrovčičeva. Dodala je, da gre za dnevnik, ki ne predpisuje nobene diete, je le koledarček, "v katerega beležimo svoja opažanja".

Zdravnik Peter Papuga, ki ga je Petrovčičeva predstavila kot strokovnjaka za glikemični indeks, je razložil pojem indeksa: "Gre za število, ki pove, kako hitro se dvigne raven sladkorja v krvi. Je merilo, kako naj bi človek ravnal, da ne bi izzival skokov sladkorja in inzulina v telesu." Po njegovih besedah namreč previsoka raven sladkorja zahteva močno "injekcijo" inzulina iz trebušne slinavke. "Ta se počasi utrudi, s čimer se pripravljamo na sladkorno bolezen," je opozoril Papuga.

Papuga predlaga hrano z nizkim glikemičnim indeksom. Po njegovih besedah bi se morali ljudje izogibati predvsem škrobu in predelanemu sladkorju, opozoril je tudi na pomen gibanja. Sicer tudi on tako kot Petrovčičeva prisega na avtohtona živila in ne na eksotično hrano iz drugih kontinentov.

Priročnik za hujšanje je po uspešnicah Shujšajmo skupaj in Skuhajmo skupaj tretja knjiga Vide Petrovčič o hujšanju. Na vprašanje, ali namerava napisati še kakšno knjigo s podobno tematiko, pa je odvrnila, da jo bo napisala takoj, ko se bodo zopet pojavila vprašanja, na katera dosedanje tri knjige niso odgovorile.