Na to vprašanje bi morali navezati vprašanje: če tako velike sleparije ni opazil nihče, koliko je manjših sleparij v finančnem svetu, ki nikoli ne pridejo na dan. Več kot zanimivo pa je, da sedanja kriza tako zelo spreminja britansko konservativno stranko, ki je nekoč slovela kot hudobna stranka bogatih, starih in belih, da postaja neprepoznavna.

Osleparjeni davkoplačevalci

Zaradi Madoffa se počutijo osleparjeni tudi britanski davkoplačevalci, ki niso v njegovo "piramido" - to je bila - vložili niti funta. Zakaj? Zato, ker je vlekel za nos tudi britanske banke, ki jih je vlada rešila z njihovimi (davkoplačevalskimi) funti. Banka RBS bo zaradi Madoffa ob 400 milijonov funtov. Največja britanska banka HSBC je sporočila, da "manjšemu številu" njenih strank grozi izguba milijarde dolarjev. Večinski lastnik obeh je - po nedavni dokapitalizaciji - vlada. Španski banki Santander, ki je lastnica britanskih bank Abbey in Bradford & Bingley, zaradi vlaganja v Madoffovo klasično piramido grozi izguba 3,1 milijarde dolarjev. V težavah bodo tudi vse tiste banke v londonskem Cityju, ki so vlagale denar v imenu strank, saj jih bodo te gotovo tožile zaradi "slabega" nasveta. Kako bedasti so danes videti bankirji na Wall Streetu, v londonskem Cityju in na sedežih evropskih in drugih bank po svetu. Kot kakšen neveden revež nekaj sto evrov so vlagali milijarde v investicijski sklad, ki je prinašal sanjske dvoštevilčne letne dividende, pa naj so bili časi slabi ali dobri.

Madoff, desetletja eden izmed vodilnih finančnikov, zdaj pravi, da je bil njegov sklad "ena sama velika laž". Temeljila je na neverjetno preprostem vlečenju za nos. Starim strankam je dividende izplačeval z denarjem novih strank, ki mu jih ni (do sedanje krize) nikoli manjkalo. Zakaj? Enostavno rečeno - zaradi pohlepa. Zaradi želje bogatih, da bi bili še bogatejši.

V Britaniji je torijski vodja David Cameron kot prvi vplivni politik opozoril na to, da še nobenemu britanskemu finančniku ali bankirju ni bilo treba položiti računov za sokrivdo za finančni cunami, ki je pljusknil čez svet. Pozval je k ostrejšemu kaznovanju vseh, ki so osumljeni finančnih prestopkov.

Neprepoznavni torijci

"Potreben je sodni dan: dan, ko bi morali jasno napovedati upravičeno kaznovanje neodgovornega ravnanja," je dejal Cameron, ki je najbolj presenetil z besedami, da "ne more en zakon veljati za bogate, drug pa za vse preostale". So torijci še stranka bogatih? V domovini kapitalizma (ZDA) obnavljajo "fair play". Zakaj tega ne moremo narediti tudi v Britaniji? Zdravnike za neodgovorno ravnanje kaznujemo s prepovedjo opravljanja poklica. Tudi bankirje bi morali poklicno kaznovati in jih kazensko preganjati, če so kršili zakon, je dejal Cameron in zahteval preiskavo krivde za sedanjo britansko gospodarsko krizo. Ne samo v Cityju, ampak tudi v politiki. Po njegovem bi bilo nemogoče, da je Britanija v najhujši finančni krizi, če bi vsi igrali po pravilih igre.