Nadškof in metropolit Alojz Uran bo v imenu Slovenske škofovske konference (SŠK) misijonarju Pedru Opeki podelil Ciril-Metodovo odličje v zahvalo za izredne zasluge na področju misijonarske, vzgojne in humanitarne dejavnosti na Madagaskarju, so zapisali na spletni strani SŠK. "Ker se čutim Slovenca, je to zame kot velika spodbuda. Vesel sem, da me imajo Slovenci radi in me upoštevajo. To mi daje novo moč, da nadaljujem s svojim delom," je za STA povedal Opeka, nekaj let nazaj tudi nominiranec za Nobelovo nagrado za mir.

Novembra je v Vatikanu prejel tudi nagrado Fundacije sv. Mateja, ki jih je papež Benedikt XVI. podelil ob 60. obletnici razglasitve Splošne deklaracije človekovih pravic. Fundacija je bila ustanovljena leta 2007 v spomin na vietnamskega kardinala Van Thuana, Opeka pa je bil med prejemniki nagrad v kategoriji solidarnost in razvoj. Misijonar je oktobra minulo leto prejel tudi francosko državno odlikovanje vitez častne legije, ki mu ga je podelil francoski predsednik Nicolas Sarkozy.

S pomočjo sodelavcev zgradil šole, stanovanja in ambulante

"Nagrade sprejemam predvsem kot spodbudo, da se še naprej borimo za uboge, za pravičnost, za mir in enakopravnost vseh ljudi. Nagrade pomenijo, da gre naše delo v pravo smer in tudi drugim daje spodbudo k odgovornosti, da moramo nekaj narediti za uboge ljudi," je izpostavil Opeka. Če so pa dane, jih sprejme v imenu vseh revežev, "ki se borijo za svoje dostojanstvo, ter v imenu drugih misijonarjev, ki niso znani. Nagrade hitro pozabim. Prihodnji teden bom namreč že med smetiščarji, vprežen v vsakdanje probleme, lakoto, podhranjenost in bolezen," je še dodal.

Lazarist Opeka že 30 let deluje kot misijonar na Madagaskarju. V glavnem mestu Atananariva pomaga brezdomcem, t. i. smetiščarjem. Ustanovitelj človekoljubnega združenja Akamasoa je skupaj s svojimi več kot 400 sodelavci v glavnem mestu zgradil že več osnovnih šol, nekaj tisoč stanovanj, ambulant, porodnišnic, po vsej državi pa že več kot 70 osnovnih šol. Opeka ljudi uči živeti od svojega dela, saj meni, da "delo ljudem vrača dostojanstvo".