"Bojan ima tudi na klopi obute drsalke, da se lahko kadarkoli stepe," se radi pošalijo navijači, ki nekdanjega reprezentanta zelo spoštujejo.

Navijači so bili na slovenskih derbijih med Olimpijo in Jesenicami priča raznim pretepom. Kako ste se po takih tekmah sporazumevali igralci? Je bilo veliko zamer?

Če pretep ni umazan, ampak spontan, potem ni nobenih težav. Spomnim se, da me je na neki tekmi nasprotnik s palico udaril po zobeh, kar je precej umazan način. Toda hokej je kontakten šport, dostikrat pride do vroče krvi. Konec koncev ljudje to radi gledajo, zato se ni potrebno sprenevedati. To je pač sestavni del hokejske igre.

Dolga leta ste bili član reprezentance, kjer ste bili zbrani tako ljubljanski kot jeseniški igralci, zato je beseda zagotovo nanesla tudi na vroče klubske spopade.

Sam s tem nisem imel nikoli težav, saj sem se vedno stepel pošteno. Mogoče so bile kakšne zamere, a le minimalne, ki smo jih kasneje tudi pozabili. Vedno je obstajala določena hierarhija na ledu, ko se je točno vedelo kdo pije in kdo plača. Sam nisem bil nikoli izjemno tehnično podkovan, moj poglaviten poudarek je bil na fizični pripravljenosti. Zaradi tega je bilo precej kontaktov in posledično tudi pretepov. Nikoli nisem naredil koraka nazaj, vedno sem imel pripravljene pesti za borbo.

Kateri pretep pa vam je ostal najbolj v spominu?

Bilo jih je kar veliko, mogoče bi izpostavil tekmo z Ukrajinci v Tivoliju, ko je bilo okoli 300 kazenskih minut. Tekma tedaj ni odločala o ničemer več, gostje so postali živčni, ker jim ni šlo nič od rok, zato so se podali v odprt boksarski obračun. Na veselje naših gledalcev se je res teplo na veliko, saj so vsi igralci prišli na led. Spomnim se, ko smo z Olimpijo gostovali v Bolzanu, kjer so Italijani potegnili krajšo. Še danes pa po internetu kroži zanimiv desetminutni posnetek tekme med Olimpijo in Jesenicami, ko ljudje z velikim užitkom gledajo množični pretep.

Ste v mladih letih trenirali kakšne borilne veščine?

Resda sem treniral karate, toda to nima nobene povezave s hokejskimi pretepi. Tukaj odigrata pomembno vlogo tudi višina in teža, čeprav ni nujno, da so pretepači zmeraj visoki in težki, nekateri so bolj nizke rasti, toda tepsti se znajo zelo dobro, pa tudi zelo srčno, kar je bistvenega pomena. Včasih smo se stepli tudi med seboj na treningih, ampak to je bilo bolj kratkotrajno, saj smo si hitro spet segli v roke.

V svoji karieri ste s svojimi gestami jezili predvsem jeseniške navijače. Ste imeli zaradi tega kadarkoli kakšne težave?

Ne, nikoli. Mislim, da so me jeseniški navijači radi videli na ledu, mene pa so tekme na Gorenjskem vedno zelo motivirale. Sicer pa bom rekel takole: za dobrim konjem se vedno dviguje prah. Ne bom se hvalil, da sem bil izvrsten igralec, toda v nekih elementih sem bil kar dober. Sicer zelo spoštujem vse navijače, tudi jeseniške, ampak z zadnjimi sem imel res neko prav posebno komunikacijo.

Kakšne pa so najhujše poškodbe, ki so vas doletele pri pretepih?

Nikoli ni bilo nič pretiranega. Enkrat sem izgubil tri zobe, ampak ne zaradi pretepa. Neki Francoz me je takrat s palico počil po ustih, drugače pa sem imel v karieri še zlomljen nos, kakšen šiv, dva, ampak to niso hude poškodbe.

Zanimivo je, da so pretepači eni izmed najbolj cenjenih hokejistov pri navijačih.

Tudi gladiatorji so bili že od nekdaj izjemno cenjeni. Pretep imajo radi predvsem moški, ženske malo manj, kar se vleče že od daljne zgodovine. Vojska, pretepanja, orožja, vse to gre eno z drugim. Fino se mi zdi, da si navijači najdejo idole pri hokejistih, ki se znajo postaviti zase ter za svoje moštvo. Sicer pa pretepa ni dobro vnaprej predvideti, saj mora igralec najprej gledati na rezultat tekme. Kljub temu sem si v preteklosti že označil kakšnega, ki je bil na prejšnjih tekmah nesramen, in se brez problema stepel z njim.

Kakšna je sploh vloga trenerja pri pretepih?

Trener mora najprej imeti zmagovalno mentaliteto. Za zmago moštva je treba narediti marsikaj, če ne gre drugače, se je treba tudi stepsti. Zame je psihična prevlada na ledu kar precej pomembna. Lansko sezono, ko je Groznik premlatil Greena v finalu lige EBEL, je bil pretep recimo nepravilno tehnično izveden, a ravno pravi čas, saj smo potem zmagali po zaostanku z 0:2. Sicer je Groznik, ki bi danes ravnal drugače, hotel obračunati z Macleanom, a mu je ušel, zato jo je skupil Green.