V omenjeni stranki so prepričani, da so odzivi naše države ob razplamtevanju strasti s strani Italijanov zaradi uporabe traku barv slovenske zastave ob odprtju menze Osnovne šole Frana Saleškega Finžgarja v tržaškem predmestju Barkovlje, absolutno premlačni. Še več, besede, ki jih je za časnik Il Piccolo izbral naš tržaški konzul, Božidar Humar, ko naj bi "okrcal" ravnateljico omenjene šole, se Francu Juriju zdijo neprimerne in prejudicirajo stališče naše države do dogodka.

Spomnimo: pred dnevi je ravnateljica omenjene osnovne šole Fiorella Benčič ob odprtju nove menze, ker ni imela drugega, uporabila trak z barvami slovenske trobojnice. Pri tem, zatrjuje, ni imela nobenih slabih namenov. Prerezal ga je občinski odbornik Franco Bandelli, ki je kasneje dogodek označil kot provokacijo in o njem brž obvestil svoje nadrejene. Župan Trsta Roberto Diapazza je, ker ravnateljica ni uporabila traku barv italijanske trobojnice, zahteval njeno opravičilo in ga pisno tudi dobil. A ni bilo dovolj. Vsul se je plaz. Podžupan Paris Lippi je dejal, da opravičilo ne zadostuje in da bodo potrebne sankcije, predstavnik Berlusconijeve stranke Naprej Italija Piero Camber je ravnateljičin spodrsljaj označil za rasistično in sramotno dejanje, kot sramotnega ga je označil tudi tržaški predstavnik desne sredine Robert Menia, vrh vsega pa je šolo na pobudo župana obiskali tudi italijanski karabinjerji.

Slovenska manjšina v Italiji je ravnanje predstavnikov Italijanske desnosredinske oblasti označila za pretirano, Franco Juri pa je opozoril, da se linč ravnateljice dogaja sočasno z rezanjem denarja manjšinskim organizacijam s strani italijanskega senata. Prepričan je, da so Italijani izkoristili marginalen dogodek za ustrahovanje slovenske manjšine. "Slovenci tako verjamejo, da so storili napako in da se morajo opravičevati. Menimo, da mora naša država javno povedati, da se teh igric ne gre več." Juri, ki je predstavnik italijanske manjšine pri nas, poudarja, da lahko ta manjšina v predelih, kjer živi, nemoteno uporablja italijanske simbole in ob praznikih razobeša zastave.

Obrnili smo se tudi na tržaškega konzula Božidarja Humarja, ki je dejal, da je Il Piccolo njegove besede označil popolnoma neprimerno, da nikakor ni imel namena okrcati ravnateljice, hkrati pa še vedno meni, da je bila njena gesta premalo obzirna, saj se je treba ob slovesnostih držati protokolarnih pravi, ki veljajo v nekem okolju. Humar pravi, da lahko slovenska manjšina na območju, kjer živi, mirno uporablja slovenske simbole, a bi bilo v omenjenem primeru bolj primerno, če bi bil trak tudi v italijanskih nacionalnih barvah. Strinja pa se, da so reakcije italijanske strani pretirane.