Na občini pa jim je ob sodelovanju Zavoda za zdravstveno zavarovanje, Osnovnega zdravstva Gorenjske in predvsem domačega zdravnika Branka Koširja le uspelo najti vsaj začasno rešitev. Za bolnike bodo skrbeli tako imenovani nadomestni zdravniki, ki bodo v Železnike hodili iz drugih krajev. A tudi te gostujoče zdravnike je po besedah Branka Koširja težko najti in jih prepričati, da bi se, četudi za dobro plačilo, vozili v Železnike, saj so splošni zdravniki povsod na Gorenjskem že zdaj preobremenjeni zaradi prevelikega števila bolnikov in rednih dežurstev.

"Vsekakor bomo poskrbeli, da bodo vsi bolniki imeli normalno oskrbo pet dni v tednu, ambulanta bo delovala tako kot do zdaj, le da se bodo v njej menjavali trije ali štirje zdravniki. Nekaj nam jih je že uspelo prepričati, zelo se trudimo, da bi jih za tako rešitev dobili dovolj. Zavedamo se, da bodo bolniki težko sprejeli, da ne bodo imeli enega, stalnega zdravnika, a je taka rešitev vseeno boljša, kot če bi se morali voziti v Škofjo Loko. Bojimo pa se, da bi se bolniki odločili prav za to in bi jih potem, ko bi le dobili stalnega zdravnika, težko prepričali, da se vrnejo nazaj v naš zdravstveni dom," je pojasnil Branko Košir. Ob tem je še enkrat poudaril, da razpisi bodisi za koncesijo bodisi za redno službo v zdravstvenem domu še trajajo in da naj kdor koli, ki si želi zdravniške službe v Selški dolini, kar pokliče. "To ni reklama, to je klic v sili!" je bil zgovoren Branko Košir. Župan Železnikov Mihael Prevc je potrdil, da so bili do zdaj žal neuspešni pri iskanju novega zdravnika. "Težko bi ga dobili v prihodnjem letu, v letu 2010 pa lahko pričakujemo tudi kakšnega novega domačega zdravnika. Le študij medicine je dolg in zahteven," je na možnost, da se v Ljubljani šola kakšen nov zdravnik iz Železnikov, namignil Mihael Prevc.

Ambulante zdravnikov in lekarna so sicer po lanskih poplavah še vedno urejene v začasnih prostorih župnišča v Selcih, gradnja novega zdravstvenega doma na Racovniku pa poteka po načrtih in naj bi bila končana do konca januarja, nato je nove prostore potrebno opremiti, tako da bi se zdravniki lahko preselili konec februarja ali v začetku marca.