Že pred časom so nas viri na obrambnem ministrstvu opozarjali, da z opremo 135 oklepnikov patria 8x8, ki jih je kupil prejšnji obrambni minister Karl Erjavec, ni vse v redu. Opozarjali so, da je predvsem 25 oklepnikov, ki so v tako imenovani osnovni konfiguraciji, popolnoma oskubljenih in brez opreme. Bile so celo informacije o tem, da teh 25 oklepnikov nima motorja, menjalnika, transmisij, notranje opreme...

***Preglednico s cenami oklepnikov najdete tukaj***

Ministrstvo za obrambo je včeraj glede "osnovne konfiguracije" pojasnilo: "Zgolj kot primer naj navedemo, da kolesa so, motor je, vendar pa bodo sistemi na njem prilagojeni vrsti izvedbe nadgradnje (sesalni, izpušni, hladilni sistem, sistem oskrbe z gorivom). Zaradi specifičnosti nadgradenj je treba elemente zgoraj navedenih sistemov drugače razporediti ali prilagoditi. Prav tako razdelilnik je, vendar bo moral imeti dograjene stranske odgone za pogone črpalk hidravličnih sistemov (dvigalo, vitel, antenski stolp…)."

Poleg tega ti oklepniki nimajo balistične zaščite. Dodajmo, da je sklicevanje na bodoče nadgradnje nerazumljivo, saj je ministrstvo še pred slabim mesecem načrtovalo, da bi teh 25 oklepnikov nadgradili s topovi 30 mm. V pogodbi pa je predvideno, da se te iste oklepnike nadgradi za inženirijo, izvleko, za zveze...

Ogromno stvari manjka

Preprost preračun, narejen na podlagi preglednice cen oklepnikov patria za Slovenijo, pokaže, da bo potrebnih še 40 (optimistična ocena) do 60 milijonov evrov (pesimistična ocena), da bodo vsi oklepniki sploh uporabni. Kar 80 oklepnikov nima niti osnovne informacijsko-komunikacijske opreme C4I (vrednost približno 300.000 evrov na vozilo), brez katere so slepi in gluhi. Primerjava cene osnovnega oklepnega transporterja (1,8 milijona evrov) s ceno vozila v "osnovni konfiguraciji" (500.000 evrov) pa kaže, da bo pri 25 vozilih v "osnovni konfiguraciji" potrebnih še najmanj 700.000 evrov, da bodo sploh normalno vozna, pri čemer nadgradnja in oborožitev še nista všteti.

***Preglednico s cenami oklepnikov najdete tukaj***

Ob tem spomnimo na obljubo prejšnjega obrambnega ministra Karla Erjavca, ki jo je dal septembra 2006 v parlamentu, ko so ga vprašali, ali bo nakup oklepnikov dražji od 63 milijard tolarjev (262 milijonov evrov). Takrat je Erjavec rekel: "Minister za obrambo javno in jasno pove - 135 oklepnikov, 63 milijard z vso konfiguracijo." Zdaj vidimo, da bo nakup 135 oklepnikov stal najmanj 318 milijonov evrov, zagotovo pa še več, če bodo na oklepnike nameščali še topove, ki jih je zadaj premalo - samo šest. Dodajmo, da je nekdanji predsednik parlamentarne komisije za preiskavo posla 8x8 Milan M. Cvikl že letos poleti izračunal, da so bili oklepniki preplačani za okoli 50 milijonov evrov.

Presenetljiv je način, kako je do takšnega nakupa sploh prišlo. Po naših informacijah je decembra 2006 pred podpisom pogodbe takratni obrambni minister Karl Erjavec načelniku generalštaba Slovenske vojske poslal zaupno navodilo, po katerem je od njega zahteval, naj pripravi predlog za naročilo 135 oklepnikov za ceno 260 milijonov evrov. Iz tega sledijo vse težave, ki smo jim v zvezi z nakupom oklepnikov priče danes.

Zaupno Erjavčevo navodilo

Na obrambnem ministrstvu nam obstoja tega zaupnega Erjavčevega doslej še niso uradno potrdili, smo pa že zaprosili za dostop do njega. Je pa generalštab potrdil, da je "načelnik generalštaba je decembra 2006 posredoval, na podlagi predhodnih procesov" predlog za naročilo. Kot rečeno, je ta predlog po naših informacijah sledil zaupnemu navodilu ministra Erjavca.