Ni čudno, da nihče ni pretirano spraševal, kako se moštvo pripravlja na jutrišnje gostovanje pri Tau Ceramici, saj je sezona evrolige že zavožena. Bolj je bilo zanimivo poslušati Dolenčev odgovor na vprašanje, kako da je Zdovc resen kandidat, če se do ponedeljka opoldne z njim nihče iz Olimpije ni pogovarjal. V petek zjutraj ga je namreč poklical predsednik Dušan Mitič, ga vprašal, ali bi se bil pripravljen usesti na tivolsko klop, nato pa mu naročil, naj o zadevi premisli, ker da se bosta slišala spet isti dan popoldne. A je telefon ostal nem, kar je bil za Zdovca signal, da nanj resno ne računajo. "Če z Zdovcem doslej ni bilo kontakta, pa še bo," je neprepričljivo dejal Igor Dolenc, ki še vedno ni vešč komuniciranja s sedmo silo na tiskovnih konferencah, kar niti ni čudno, saj se tovrstnih srečanj za razliko od svojih predhodnikov (Gregor Fric, Matjaž Tavčar, Janez Rajgelj) izogiba.

Zdovca so v London poklicali šele včeraj. "Oglasil se je spet Dušan Mitič in mi sporočil, da so za trenerja izbrali drugega kandidata. Jaz naj ne bi bil primeren, ker sem že selektor," nam je iz Londona sporočil Jure Zdovc in se smejal naši opazki, kako spretno je tivolsko vodstvo, ki je potrebovalo pet dni, da je ugotovilo Zdovčev selektorski status.

Direktor Igor Dolenc je na tiskovni konferenci navrgel še nekaj nenavadnih misli. Novi trener naj bi dobil v podpis pogodbo le do 30. junija 2009, se pravi, da bo imel klub, ki prisega na dolgoročno vizijo, na trenerskem stolu kratkoročnega strokovnjaka. In zakaj sta (bila) ravno Zdovc in Okorn glavna kandidata v množici prostih slovenskih trenerskih imen (Zmago Sagadin, Zoran Martič, Memi Bečirovič, Tomo Mahorič, Teoman Alibegović...)? "Ta dva sta izplavala na površje. Težko rečem, zakaj," je jecljal Dolenc in razložil, da bo po blamaži v evroligi in podobno slabih rezultatih v ligi NLB prišlo do "revidiranja rezultatov". Upravni odbor naj bi na naslednji seji, ki pa ne bo pred koncem tedna, ponovno postavil cilje. Vlaka za Top 16 evrolige in Final four lige NLB sta zamujena, ostaneta le obe slovenski lovoriki (pokal in državno prvenstvo). "In v ospredje poriniti še vsaj enega mladega igralca," je dodal Dolenc in v isti sapi dejal, da bi pogodbo s trenerjem spomladi podaljšali, če bodo "dobri rezultati".

Pogovore z množico trenerjev naj bi vodila Igor Dolenc in Dušan Mitič, a je konkretne klice do včeraj opoldne, ko je bila tiskovna konferenca, dobil le Gašper Okorn. Zdovčevo ime so v igro očitno vključili le zato, da ne bi izgledalo, da favorizirajo ljudi po krajevnem ključu. Ker je bil Okorn včasih trener v Škofji Loki, od koder prihaja direktor Dolenc, je vse več namigov, da bo trenersko službo v Olimpiji dobil tisti, "ki je naš", in ne tisti, ki bi bil za to najbolj primeren. Dvome v pravilnost odločitev sedanje Olimpijine garniture poglabljajo tudi imena predsednika Dušana Mitiča, skavta Lojzeta Milosavljeviča in začasnega glavnega Olimpijinega trenerja Gašperja Potočnika, ki so vsi tako ali drugače povezani s Škofjo Loko in njeno okolico. Nekdo izmed novinarjev je tako po tiskovni konferenci zgrožen ugotovil, da bi morala biti Loka kava pred leti evropski prvak, če je pod svojo streho združevala tako sposobne strokovnjake, ki bodo zdaj Unionu Olimpiji prinesli lepše čase.