"Cilj je spremeniti (središče mesta) v varnejše, lepše in bolj življenju prijazno okolje," je zapisano v sporni strategiji razvoja mesta, sprejeti po več mesecih burnih razprav, ki jo je danes objavil mestni svet Amsterdama.

Po odločitvi o prepovedi halucinogenih "čudežnih gobic" na ravni države in napovedih več nizozemskih mest, da bodo zaprla svoje coffe shope, je to še en primer spreminjanja tradicionalno liberalnega pristopa Nizozemske do prostitucije in mehkih drog.

Tako številni manjši bordeli, v katerih se prostitutke ponujajo skozi okna, podobna izložbenim, kot tudi coffe shopi, v katerih sta dovoljena prodaja in uživanje omejenih količin hašiša in marihuane, naj bi se uporabljali za pranje denarja. Poleg tega se je v zadnjem času občutno povečala trgovina z belim blagom.

V po novem manjši amsterdamski Rdeči četrti bo sicer še vedno ostalo okoli 240 oken, skozi katera si bo mogoče izbirati prostitutke, v starem centru mesta pa bo ostalo odprto tudi kakih 40 coffee shopov. V po novem izpraznjenih prostorih naj bi našla prostor ponudba visoke kulture in kulinarike.