Ker je bila letos Copa Libertadores prvič vidna v Sloveniji, se zanimanje zanjo povečuje tudi pri nas. Glede na to, da je trenutno uvrščenih le 18 od 38 klubov, jubilejno tekmovanje še nima pravih obrisov. S polno zasedbo se bo mrzlica dvigovala in bo 28. januarja, ko se začnejo predtekmovanja, na višku. Julija pa bo ob odločilnih dvobojih vroče ne samo onstran velike luže, temveč tudi drugod, kjer južnoameriško klubsko prvenstvo spremljajo prek televizijskih ekranov (skupaj milijarda gledalcev). Ne smemo pozabiti, da najboljši nogometaši, čeprav z mešanimi uspehi, prej ali slej odidejo v Evropo. Ekvadorec Joffre Guerrón, prvi mož v letu 2008, se je od prvaka Liga Deportiva Universitaria preselil k španskemu Getafeju. Se še privaja, imel je težave s soigralci, zadnjo soboto pa ga proti madridskemu Realu, sicer zaradi domnevne poškodbe, ni bilo niti na klopi.

Slovesno prireditev Južnoameriške nogometne zveze je zasenčila trenutna izključitev perujskih klubov iz vseh tekmovanj svetovne nogometne zveze FIFA. Vlada Perúja obtožuje predsednika domače nogometne zveze, Manuela Burga, da zakonodaje ni prilagodil državni in mu je izrekla petletni suspenz. To pa je za mednarodno nogometno zvezo nedopustno vmešavanje politike v nogomet. Strani bosta morala najti skupni jezik do 19. decembra, ko se bodo nogometni veljaki pred svetovnim klubskim prvenstvom ponovno sestali na Japonskem. Če rešitev ne bo, grozi prepoved ne samo klubom, temveč tudi reprezentanci in sodnikom. Tri perujske krogle so pred žrebom vseeno vrgli v boben, v primeru izključitve pa se šušlja, da bodo odpisane nadomestili argentinski Independiente, s sedmimi naslovi najuspešnejši klub v zgodovini pokala Libertadores, dvakratni zmagovalec Santos in prvak pokala Sudamericana, ki bo znan jutri po drugem finalu med Internacionalom iz Porto Alegreja in Estudiantesom iz La Plate (na uvodnem dvoboju so v gosteh slavili Brazilci).

Najzaslužnejši mož za bleščečo sedanjost pokala Libertadores je sedanji predsednik Conmebola, 80-letni Paragvajec Nicolás Leoz, ki najstarejšo nogometno celinsko zvezo vodi že 22 let. Tekmovanje je v kriznem obdobju prilagodil neizprosnim pravilom globalizacije in pred 11 leti privabil prvega glavnega pokrovitelja, japonski avtomobilski koncern Toyota. Japonci so po desetletju mesto prepustili španski banki Santander, sedmi največji na svetu. Prvo od petih let sodelovanja se je po besedah predsednika Emilia Botína odlično obrestovalo. Botín je oznanil tudi nekaj novosti. "Santanderjeva enajsterica" se bo v rdeči majici (rdeča barva je simbol banke) letno pomerila s pomembno evropsko reprezentanco oziroma klubom. Prvič v življenju bo na trenerski stolček sedel Pelé, eden prepoznavnih marketinških bančnih obrazov. Mož, ki se je vselej trenerskega poklica otepal z obema rokama, je nad zamislijo navdušen. V uvodno zasedbo so izbrali nogometaše, ki so blesteli v zadnjih letih: 2 Argentinca (Roberto Abbondanzieri, Martin Palermo), 3 Brazilce (Thiago Silva, Luis Fabiano, Washington), 2 Mehičana (Pavel Pardo, Jared Borgetti), 2 Čilenca (Gari Medel, Alexis Sánchez) in po enega predstavnika iz Ekvadorja (Joffre Guerrón), Kolumbije (Radamel Falcao) in Urugvaja (Sebastián Abreu). Ob poplavi napadalcev in vezistov bo potrebno vpoklicati še nekaj branilcev.

Med novitetami 50. pokala Libertadores bo tudi posebna nagrada najboljšemu strelcu. Imenovala se bo po rekorderju, pokojnemu Ekvadorcu Albertu Spencerju, ki je nasprotne mreže zatresel kar 54-krat.