28-letnik z bogatimi izkušnjami iz lige NBA (Houston, New Orleans, New Jersey) tudi nikdar ni skrival, da ga je iz najmočnejše lige na svetu zvabila prav finančno "nora" ponudba bogatih Rusov, ki pa jim slovenski reprezentant vložek vrača z izjemnimi igrami na parketu, saj s ponovnim privajanjem na evropska igrišča ni imel težav.

Začnimo z zadnjimi dogodki. Košarkarska zveza Slovenije je za novega selektorja moške članske reprezentance imenovala Jureta Zdovca. Je to prava izbira?

Tako kot o vsem, bodo tudi o njem govorili rezultati. Čas bo pokazal, kako dobro bo deloval in kako uspešen bo pri svojem delu. Osebno o njem težko povem karkoli, ker ga ne poznam preveč dobro, saj z njim nikdar nisem igral, pa tudi treniral me še ni. Menim pa, da je bila v danem trenutku izbira Košarkarske zveze Slovenije korektna. Konec koncev gre za človeka, ki je izjemno motiviran, ima veliko željo po vodenju reprezentance in na to mesto ni bil potisnjen. Ob tem je eden zares redkih v Sloveniji, ki se lahko pohvali s tako velikimi uspehi in je, vsaj kar se reprezentančne košarke tiče, dosegel več kot vsa sedanja generacija skupaj. Zdaj ima imenitno priložnost, da vse te izkušnje prenese tudi na nas in mislim, da bo naša generacija to zagrabila z obema rokama.

Na zadnji reprezentančni akciji, kvalifikacijah za olimpijske igre v Pekingu, vas ni bilo. Se boste odzvali vabilu za nastop na evropskem prvenstvu na Poljskem?

Starih stvari ne bi pogreval. O zadnji reprezentančni akciji je bilo že dovolj povedanega in vsi vemo, da sem imel željo po igranju, a se je na koncu izteklo drugače. Tudi na evropskem prvenstvu na Poljskem si želim pomagati reprezentanci in dati svoj del, zato imam to reprezentančno akcijo že dalj časa v svojih načrtih. Mislim, da je že napočil čas, ko moramo končno pokazati, iz kakšnega testa smo in si izboriti kak odmeven rezultat. Vsi člani reprezentance igramo v najboljših klubih in najmočnejših ligah po svetu, veliko jih je na tem področju že marsikaj osvojilo in zdaj je resnično napočil čas, da se dokažemo tudi na reprezentančnem področju.

Kaj natančno mislite s tem? Selektor Zdovc ni slepomišil in je napovedal boj za kolajno, morda celo zlato...

Tudi sam mislim, da je napočil čas, ko si moramo postaviti višji cilj v primerjavi z zadnjimi reprezentančnimi tekmovanji. Veseli me, da na tak način od trenutka, ko je prevzel vodenje reprezentance, razmišlja tudi naš selektor, a se hkrati zavedam, da bodo s tem narasla pričakovanja javnosti in da bo odgovornost nas, glavnih akterjev, še toliko večja. Dejstvo je, da bo do kolajne izredno težko priti in da bomo, če nam ne bo uspelo, verjetno deležni precejšnjih kritik, a po drugi strani od tega ne smemo bežati. Zavedati se moramo, da imamo dovolj kakovostne igralce in da je, če bomo stopili skupaj in vsi svoje interese podredili skupnemu cilju, ta realno dosegljiv.

Kako ste se po nekaj sezonah v ligi NBA znova znašli na evropski košarkarski sceni?

Dobro, celo precej bolje, kot sem pričakoval pred prihodom v Moskvo. Prehoda iz ameriške k evropski košarki sem se precej bal, mislil sem, da bom imel veliko težav, a sem se kar hitro navadil, sploh ob dejstvu, da imam v novem klubu precej drugačno vlogo od tiste v ligi NBA. Tam sem bil šesti igralec svojega moštva, zaupali so mi vlogo 'šuterja', ki pomaga največjim zvezdnikom v moštvu, tu pa sem nosilec igre, od katerega se ogromno pričakuje in glede na vložek je to tudi razumljivo in prav. V dosedanjem delu sezone se je tako že izkazalo, da če sam igram dobro, podobno velja tudi za ekipo in obratno. Zavedam se svoje odgovornosti in od nje ne bežim.

Ko so pred sezono še med pripravami v Las Vegasu k vam pristopili predstavniki Dinama, so vam zagotovo zaupali tudi to, kakšni so cilji kluba v prvi sezoni. Kaj so vam povedali glede tega?

Glavni in praktično edini cilj, ki si ga je klub postavil pred sezono, je ta, da se Dinamo uvrsti v evroligo. Kako bomo to dosegli, pa klubskega vodstva ne zanima. Ena izmed možnosti je vsaj drugo mesto v državnem prvenstvu, saj naj bi Rusija naslednje leto pridobila še enega predstavnika v najelitnejšem evropskem klubskem tekmovanju, druga je, da osvojimo evropski pokal Eurocup. Bomo videli. Občutek imam, da je vsem v klubu popolnoma vseeno, če osvojimo kako lovoriko in da je pomembno le, da si za naslednjo sezono zagotovimo nastopanje v evroligi. Konec koncev je to tudi razumljivo - evroliga namreč prinaša precej večje zanimanje sponzorjev in gledalcev, ob tem pa po vložkih, ki jih klub daje v košarko, tja tudi spadamo. Po eni strani je res škoda, da so v veljavi pravila, kakršna so, in da nekateri klubi, ki bi po vseh merilih v evroligo spadali, v njej ne nastopajo. A to je že druga tema.

Kakšno je življenje v Moskvi? V kolikšni meri se razlikuje od tistega v ZDA?

Življenje bi najlažje opisal kot "malo drugačno". O prometu so me opozarjali že pred prihodom v Moskvo in sam sem se lahko le še prepričal, da je resnično katastrofalno urejen. Tako zelo, da te ovira pri vsakodnevnih opravilih, zato se kakšni daljši vožnji po mestu vseskozi izogibam. Najdlje se odpeljem do kakšne trgovine ali restavracije, da bi šel na drug konec mesta ali kaj podobnega, pa je misija nemogoče in bi za to verjetno porabil cel dan. Ob tem ima Moskva še nekaj posebnosti, a se je na vse skupaj pač potrebno navaditi. Dejstvo je, da tu tako ali tako ne bom dolgo, nekaj let pa se bo že dalo potrpeti. Večino časa mi v vsakem primeru vzame košarka.

Člana vašega mestnega tekmeca in evropskega klubskega prvaka CSKA sta tudi slovenska košarkarja Matjaž Smodiš in Erazem Lorbek. Se z njima v Moskvi kaj družite?

Z obema smo se videli ravno pred kratkim, sicer pa se dobimo le tu in tam, bolj občasno. Vsi imamo namreč precej natrpane urnike s številnimi tekmami in treningi, zato se le redko zgodi, da smo vsi prosti na isti dan. Drug od drugega sicer nismo veliko oddaljeni, morda 20 do 30 minut vožnje, a časa za kakšno redno druženje enostavno ni na razpolago.

Rusija je največja država na svetu, zato morajo biti nekatera potovanja na gostovanja zagotovo naporna...

Imam to srečo, da je moj klub eden izmed redkih, ki ima na razpolago čarterske lete s svojim letalom. Zdi se mi, da poleg nas na ta način potujejo le še košarkarji CSKA in Himkija, ostali pa uporabljajo redne linije, kar je ob nekaterih dolgih potovanjih zagotovo izjemno naporno.

Kako močno pa sploh je rusko prvenstvo? Nekatera moštva v igralski kader vlagajo ogromno, vi, na primer, zaslužite več, kot bi v ligi NBA.

Po kakovosti prednjačijo CSKA, Himki, mogoče Triumph in Kazan ter mi. Ostali spadajo v nižji razred, kar pa ne pomeni, da gre za naivna moštva, proti katerim je lahko zmagati. Če k vsaki tekmi ne pristopiš maksimalno, se lahko hitro opečeš, kar smo sami lahko občutili že na dvoboju prvega kroga, ko smo izgubili proti sicer precej slabšemu Vladivostoku. Očitno smo se s te tekme veliko naučili, saj smo bili nato do sobotnega derbija s CSKA neporaženi in smo nanizali pet zaporednih zmag, evropski prvaki pa so nas premagali za osem točk in prekinili našo serijo. Sicer pa je dejstvo, da rusko prvenstvo izjemno hitro dobiva na moči in je iz leta v leto zahtevnejše in bolj izenačeno.

Pa ruska zima - jo je težko prenašati?

Glede tega imam zaenkrat precejšnjo srečo. Enkrat je sicer že malo snežilo, a je sneg hitro skopnel, v zadnjem času pa se temperature gibljejo okrog ničle, tako da o zimi še ni ne duha ne sluha. S tem sem seveda zadovoljen, so mi pa soigralci razlagali, da je bilo v prejšnjih letih povsem drugače in sta mraz ter prava zima pritisnila že na začetku oktobra. No, zdaj smo že decembra, od zime pa še nič.

Ko ste podpisali pogodbo z Dinamom, ste dejali, da se boste nekoč zagotovo še vrnili v ligo NBA. Vam zdaj morda to, da je Beno Udrih zrušil vaš in slovenski strelski rekord v najmočnejši ligi na svetu, predstavlja dodaten motiv?

Ha, ha. Ne, to mi zagotovo ne predstavlja motiva za povratek. Za Bena sem zelo vesel, da mu je uspel ta dosežek, konec koncev pa sem tudi vedel, da bo imel letos še boljšo sezono, saj tudi on še raste kot igralec in ima še nekaj rezerv, ki jih bo zagotovo znal izkoristiti. Dejstvo pa je, da imam veliko željo, da se nekoč vrnem v ligo NBA, ko mi seveda poteče pogodba z Dinamom. To sta namreč le liga in svet zase in ko jo enkrat doživiš ter se nato vrneš v Evropo, šele vidiš, kako gromozanska razlika je med ligo NBA in ostalimi tekmovanji. Ko bom znova prost igralec, bom tako zagotovo najprej raziskal, kakšno je zanimanje zame v ZDA.