Po hitro sanirani poškodbi bo hitra vrnitev Klemna Bauerja zelo dobrodošla za konkurenco, tudi za mesto v štafeti. Gregorja Brvarja, potem ko je zaradi spleta številnih razlogov, a najpomembnejši je služba, praktično končal kariero, omenjajo le še v tujih medijih (www.biathlonworld.com), češ da je prekinil kariero zaradi študija. Ob takem nadaljevanju bo Slovenija po Vancouvru ostala le še z nekaj biatlonci in biatlonkami.

Danes ni nobena skrivnost več, da se za tisti čas že pripravlja prestop hrvaškega biatlonca. 21-letni Jakov Fak že trenira s slovensko moško reprezentanco. Gre za zelo talentiranega biatlonca, ki je že na odprtem slovenskem prvenstvu marca na Pokljuki v zasledovanju premagal vse Slovence. "Jakov Fak nas je zares dobro šolal. Dal nam je pravo lekcijo biatlona," je tedaj priznal Peter Dokl, državni prvak. "Če bi imel Jakov take pogoje kot mi, bi nam bil še bližje," je brez sramu tedaj priznal tudi Klemen Bauer. Preroditelj slovenskega biatlona Janez Vodičar, tedanji predsednik strokovnega sveta, kar ni mogel verjeti, kaj se mu je ob koncu mandata zgodilo. Da se sloves o deželi smučarjev krha tudi v njegovi panogi. No, Vodičarja je po koncu sezone zamenjal nekdanji reprezentant, olimpijec Janez Ožbolt, ki pa noče slišati, da je Vodičarjev naslednik.

Jakov Fak, 21-letni biatlonec iz Mrkoplja, je tudi s slovensko strokovno pomočjo jeseni v francoskem Haute Marienne osvojil naslov svetovnega mladinskega prvaka v letnem biatlonu na rolkah, kar je med članicami dvakrat uspelo Teji Gregorin. Fak je vsaj za razred obetavnejši od mlade slovenske generacije. Na pregledni tekmi v Livignu, pred odhodom v Skandinavijo, je bil uspešnejši od Dokla, Rupnika in Mehleta. Prestop, ki se obeta, bo torej vsaj tako obetaven, kot je bil prihod Rečanke Dijane Grudiček. Slovensko državljanstvo je dobila leta 2000, čez dve leti je že nastopila na olimpijskih igrah. Gospa Ravnikarjeva, kot se Grudičkova piše po novem, je na zadnji predstavitvi reprezentance obljubila, da se bo po porodu (januarja) vrnila med biatlonke, za kar ima vso podporo moža Matjaža. Uresničiti mora še nekatere neuresničene cilje. Zanimivo, da ni glasu o "nakupu" druge hrvaške biatlonke Andrijane Stipaničić, s katero bi Slovenija vsaj kdaj v bližnji prihodnosti še imela konkurenčno žensko štafeto.

Morda bi prestop Jakova Faka uresničili že pred Vancouvrom, vendar je mednarodna biatlonska zveza IBU pred to sezono spremenila pravila, ki omogočajo prestop med državami, kar so na veliko izkoriščali biatlonci in biatlonke iz držav nekdanje Sovjetske zveze. Prestop je bil doslej možen iz sezone v sezono, odslej pa velja pogoj, da mora kandidat za prestop v državi kandidatki živeti vsaj dve leti. Po novem pravilu je prestop propadel ruskemu biatloncu Sergeju Rožkovu, ki se v reprezentanco za svetovni pokal znova prebija prek pokala IBU - evropskega pokala.