Kot je pojasnil Pahor, se je že od začetka sestavljanja vladnega kabineta odločil, da bo imel dva svetovalca - enega za zunanjo politiko in drugega za nacionalno varnost. Za slednjega se še ni odločil, medtem ko je za prvega izbral dosedanjega zunanjega ministra Rupla, po Pahorjevih besedah "človeka z izjemnim zunanjepolitičnim opusom". Pri tem je izpostavil Ruplove velike izkušnje na zunanjepolitičnem področju, od časov osamosvajanja, do vključevanja v EU in predsedovanja Organizaciji za varnost in sodelovanje (Ovse) ter Svetu EU za splošne zadeve in zunanje odnose.

Rupel bo tako svetovalec v kabinetu predsednika vlade, z imenovanjem pa se je strinjal tudi novi zunanji minister Samuel Žbogar, je pojasnil Pahor. Dodal je, da so njegovo odločitev o imenovanju Rupla na vladi sprejeli "brez nasprotovanja".

Pahor je pojasnil še, da je o svetovalcu za zunanjo politiko razmišljal že zadnjih 14 dni in da njegova odločitev, da izbere Rupla, ni povezana z aktualnimi dogodki, kot je na primer zavrnitev Rupla za veleposlanika na Dunaju s strani predsednika države Danila Türka. Glede na to, da je Türk pred dnevi pojasnil, da Rupla za veleposlanika ne bi imenoval, ker mu ne zaupa, pa je Pahor pojasnil, da spoštuje predsednikovo odločitev, a hkrati pričakuje, da bo tudi on njegovo. Iz Türkovega urada so medtem sporočili le, da "predsednik republike ne komentira kadrovskih odločitev predsednika vlade".

Pahor je sicer nakazal, da z njegovo odločitvijo ne bodo zadovoljni vsi. "Rad bi videl ministra s tako dolgim opusom, da nekdo ne bi bil s čim nezadovoljen," je dejal premier. "Imamo različne poglede (...), vendar smo v obdobju, ko je od najvišjih predstavnikov v državi potrebno pričakovati, da bodo v ljudeh iskali tisto, kar je najboljše," je poudaril. Podobno je odgovoril tudi na novinarsko vprašanje, ali kot premier države lahko zaupa človeku, ki je za lastni interes pripravljen tožiti državo - Rupel naj bi namreč zaradi zavrnitve za veleposlanika napovedoval tožbo.

Sicer je dodal, da z Ruplom nimata posebnega odnosa in da imata tudi različna mnenja o določenih stvareh, a kljub temu menita, da se lahko pri za Slovenijo pomembnih zunanjepolitičnih korakih dopolnjujeta, zato sta se dogovorila za sodelovanje. Na drugi strani pa je Pahor zagotovil, da bo naloga Rupla zgolj svetovanje predsedniku vlade o zadevah, ki jih bo obravnavala vlada. Gre za to, da naj bi ga omenjena svetovalca - tako za zunanjo politiko kot za nacionalno varnost - do določene mere razbremenila, da bi se lahko sam posvetil prioritetam, kot je v tem trenutku gospodarska kriza, je pojasnil Pahor.

Odzivi: Pahor je ubral srednjo pot

Nekdanji zunanji minister Ivo Vajgl, trenutno poslanec stranke Zares, domneva, da je predsednik vlade želel umiriti duhove v slovenski zunanji politiki in diplomaciji, saj bi nadaljevanje zdajšnje situacije brez dvoma škodovalo delovnemu ozračju v vladi v celoti, verjetno pa tudi ugledu Slovenije v svetu, navajajo na spletnem portalu RTV Slovenije. Premier ima pravico izbrati sodelavce, tudi ko gre za ljudi, ki so znani po kontroverznosti, še dodaja Vajgl, ki ima po pisanju portala tudi svoje osebno mnenje o tem, da se v zunanji politiki v različnih vladah večkrat pojavlja isti človek, a o njem raje ne bi govoril v javnosti.

Podobno kot Vajgl meni politični analitik Milan Balažic, ki je za portal RTV dejal, da kaže, da gre za kompromisno gesto oziroma gesto dobre volje do človeka z dolgo diplomatsko kariero. S tem gre za ponujeno roko opoziciji in Janši, Pahor bi želel politiko soglasja in je to izrazil s simbolno gesto, meni Balažic.

Po mnenju političnega analitika Mateja Makaroviča pa je Pahor s tem potegnil zelo inteligentno potezo, še navaja portal. "Po eni strani se je namreč neposrednemu konfliktu s predsednikom izognil, saj je s tem dr. Rupla umaknil kot veleposlaniškega kandidata, po drugi strani pa je predsedniku republike in javnosti demonstriral, da je v kadrovskih izbirah samostojen," je dejal Makarovič in dodal, da je Rupel ne glede na to, kaj si kdo misli o njem, zelo izkušen, dejstvo, da je bil sprejemljiv za toliko predsednikov vlad, pa prav tako govori v njegov prid.