Kremžarjevi

Zvonimir Gjurín se je poročil z Irmino, hčerjo Antona Kremžarja in Marije Dvoršak. Antonovi predniki, ki so bili od nekdaj povezani s kovinarstvom, so prišli v naše kraje iz Nemčije. Irmina (kar je germansko ime) je postala medicinska sestra in je potem delala kot fluorografinja v Ljubljani na Kodeljevem, kjer je spoznala Zvonimira in mu rodila sina Velemira. Pozneje sta se ločila, vendar ona ni imela več otrok, tako da je Velemir rastel kot njun edinec. "Moj oče pa je potem dobil otroke z več ženskami, tako da imam kar nekaj polbratov, med katerimi je najmlajši mlajši od mojega sina Gala." Velemirova babica je bila torej Marija Kremžarjeva. Pri njej je rastel, med snemanjem filma Kekec je bila tudi njegova gardedama. Njena sestra Nežka pa je po svoji upokojitvi pazila nanj podobno kot njegova babica. Velemirova žena je Zdenka, katere uradno ime je Mary Zdenka, ki se je kot posvojenka pisala Krajnc. Zaposlila se je kot tajnica na ljubljanskem Zavodu za transfuzijo, kjer je že prej delala tudi njena mama.

Lepše bi bilo, če bi znak @ imenovali polžek, ne pa afna

Naj na kratko preletimo Velemirovo kariero: diplomiral je iz slovenskega in angleškega jezika in književnosti, prejel študentsko Prešernovo nagrado in Prešernovo priznanje. Sprva je bil zaposlen kot jezikovni svetovalec, potlej je dolga leta delal na filozofski fakulteti kot lektor in asistent za slovenski jezik in stilistiko. Slovenščino je poučeval tudi na univerzah v Sarajevu in Novem Sadu, kot gostujoči profesor pa slovenščino in srbohrvaščino še na univerzi v Kansasu ter v drugih mestih v ZDA. Z organizacijskim delom je pomagal pognati v tek prvi slovenski lektorat v ZDA. Bil je predavatelj slovenskega jezika in stilistike tudi na igralski akademiji v Ljubljani, poučeval televizijce, deloval kot lektor in svetovalec za strokovno izrazje, z referati nastopal na številnih simpozijih in univerzitetnih srečanjih doma in v tujini, kakor tudi v več društvih, tudi novinarskih. Leta 1986 je pri Cankarjevi založbi sozasnoval slovensko-angleški slovar. Bil je sourednik Slavistične revije in tajnik Slavističnega društva, izdelal je celo pravila za zapisovanje slovenščine ljubljanskega tipa. Leta 1987 je magistriral iz slovenskega jezikoslovja. V osamosvojitveni številki Nove revije se je zavzel za samostojno Slovenijo, potem pa inštruiral tudi prvega ameriškega veleposlanika v Sloveniji A. Wendta. Ob vsem tem je tudi veliko prevajal, največ strokovna besedila iz angleščine v slovenščino ali narobe. Angleščino je nazadnje poučeval v Centru za tuje jezike, ki je bil do lani v vili na Vilharjevi cesti v Ljubljani. Kot posebno zanimivost pa naj dodamo, da namesto tistega prostaškega računalniškega izraza afna, @, predlaga vsekakor lepšo in ljubkejšo besedo polžek.

Številne filmske vloge in znameniti soigralki

Velemir je igral v sedmih slovenskih ali koprodukcijskih filmih. Najprej leta 1960 v Babičevem filmu Veselica, ki je zmagal na festivalu v Pulju in proslavil igralca Miho Baloha. Nato v Kosmačevem mladinskem filmu Ti loviš, v katerem je med drugimi igral tudi zdaj znameniti podjetnik Japec Jakopin. Sledila je Velemirova glavna vloga v prvem barvnem kratkometražnem filmu Romanca o solzi, nato naslovna vloga v prvem barvnem celovečercu Kekec (medtem ko v prvem Kekcu ni igral). Potlej se je kot igralec lepo izkazal v Kavčičevem filmu Lov za zmajem, sledila je njegova vloga v italijanskem koprodukcijskem filmu Solo contra Roma, v katerem je nastopila tudi tedanja filmska zvezda Rossana Podesta. Nazadnje se je kot filmski igralec pojavil še v koprodukcijskem filmu skupaj z lepotico Catherine Spaak in Robertom Hossaintom.

Gal in Severa glasbenika in še marsikaj

Velemir in Zdenka imata sina, ki mu je ime Gal (izgovarjajo ga Gau) in ima danes 30 let. Podkrepljen s študijem slovenščine in sociologije kulture je postal glasbenik, ki zna zaigrati na kar 10 inštrumentov. Prvega je spoznal, ko je njegov oče za honorar, ki ga je leta 1963 dobil za filmsko vlogo Kekca, kupil harmoniko, ki jo je pozneje Gal uporabil na vseh ploščah, kar jih je doslej posnel. Na novem albumu Srce pa igra še na številnih drugih inštrumentih. S sestro Severo je sodeloval v izjemno uspešni skupini Olivija, nato ustvaril drugo z imenom Gal in galeristi. Ima pa tudi več vlog v glasbenem življenju Vlada Kreslina. Tako je na harmoniko igral v njegovi Cesti. Je pa tudi pesnik, snemalec, vokalist, ki lahko zapoje celo ženske spremljevalne vokale, povrh pa še aranžer in producent. Njegov oče pravi: "Ponosen sem nanj, ker ustvarja dobro glasbo, čeprav zabavno, a tako, ki jo imajo ljudje radi." Galova sestra Severa, ki ima čudovit glas, je med drugim zapela s Kreslinom v filmu Metoda Pevca Hit poletja, kjer je zanjo samo odpirala usta igralka Ula Furlan. Severa je poleg tega slikarka in kiparka, ki je imela že med študijem pet samostojnih razstav. Zdaj kot likovna pedagoginja in ustvarjalka pa veliko dela z mladino in za Amnesty International.