V letošnji sezoni je prvo tekmo v skokih prostega sloga gostil London. Organizatorji festivala "Freesports on 4 Freeze" so ob elektrarni Battersea v Londonu zgradili pravcato vas, v kateri sta glasba in snežna zabava zaživeli povsem svoje življenje. Na prizorišču so tako za deskarje postavili skakalnico velikanko, za katero so porabili 500 ton snega, kot osrednji glasbeni dogodek pa najavili nastop ameriških raperjev Cypress Hill. Namen? Promocija deskanja in smučanja prostega sloga ter industrije, ki stoji za tem, z združevanjem športa, glasbe in zabave.

Nič drugače ni bilo minuli konec tedna na Švedskem, ko so se občinstvu drugič v letošnji sezoni predstavili najboljši fristajlerji s snežnimi deskami. Te so prireditelji "šparali" za vrhunec prireditve. Tekma v Stockholmu je namreč potekala v okviru festivala "Winter Jam 2008", trume gledalcev pa so se na štadion, ki je bil zgrajen za potrebe olimpijskih iger leta 1912 in je sedaj že tradicionalno prizorišče tekme svetovnega pokala, zgrinjale ne samo zaradi najboljših svetovnih deskarjev, temveč tudi zaradi akrobacij smučarjev prostega sloga in mojstrov skakanja s snežnimi sanmi. Da bi zagotovili zares nepozaben spektakel, so organizatorji najeli posebno ekipo iz Nizozemske, ki je poskrbela, da je bilo (pravočasno) narejenih 600 kubičnih metrov umetnega snega, s katerim so zgradili skakalnico, obiskovalce pa so s svojimi čarovnijami za mešalno mizo navduševali uveljavljeni švedski DJ-i. V okviru festivala je svoja vrata odprl tudi največji švedski zimski športni sejem, na katerem so želeli ljubitelje zimskih radosti seznaniti z vsemi novostmi - od opreme do smučarskih letovišč.

V Londonu je bil z 11. mestom najboljši Slovenec Marko Grilc, ki si je prav ob zadnjem skoku poškodoval kolk. Ljubljančan je trenutno na Hrvaškem v oskrbi dr. Stanislava Peharca, ki je pomagal že mnogim športnikom, med drugimi tudi legendarnemu dirkaču formule ena Michaelu Schumacherju, zato ga tokrat na Švedskem ni bilo (okreval naj bi do sredine decembra). So pa zato slovenske barve zastopali Luka Jeromel (15. mesto), Matevž Petek (22.), Domen Bizjak (25.), in Matevž Pristavec (30.). Zmagal je Finec Janne Korpi, ki dan pred tekmo zaradi težav z opremo sploh ni treniral na prizorišču, za njim pa sta se zvrstila Šved Chris Soerman na drugem in Belgijec Seppe Smits na tretjem mestu.

Glede na to, da je pred dvema letoma na istem prizorišču stal na najvišji stopnički, lani pa bil v skupnem seštevku tretji, s svojim nastopom 25-letni Celjan Matevž Petek razumljivo ni bil zadovoljen: "Seveda sem močno razočaran, hkrati pa še toliko bolj motiviran za naslednjo tekmo. Vem, da sem dobro pripravljen. Skok je bil sicer dober, a me je, žal, pred odskokom potegnilo nekoliko naprej in zato nisem dosegel potrebne višine."