Ronaldovo kariero, ki bi jo lahko razdelili na dve obdobji, kateri omejuje huda poškodba kolena v dresu Interja, je vedno bila polna številnih presežnikov. Že od malih nog je od velike večine vrstnikov tekel hitreje z žogo kot ostali brez nje, ob tem pa je v nogah imel še neverjetno tehniko in lahkoten udarec, tako da se je skoraj vsak njegov zadetek zdel smešno lahek. Kot da bi se lahko isto posrečilo tudi vsakemu navadnemu smrtniku. V prvih letih v Evropi je ponujal fantastične poteze in zadetke, ki so ga že pri rosnih 20 letih okronale z nagrado zlata žoga. Čeprav mnogi menijo, da sta najboljša nogometaša vseh časov Pele in Maradona, so nekateri prepričani, da bi oba lahko prehitel ravno El Fenomeno, a je zaradi velike superiornosti postal žrtev svojega lastnega telesa. Poškodbe so ga oddaljile od absolutne številke ena vseh časov. In če do tega statusa ni nikoli prišel, je Ronaldo največjo zmago v življenju dosegel že z vrnitvijo na zelenice po dveletni odsotnosti, ko bi se velika večina športnikov po tako hudih zdravstvenih težavah preprosto upokojila.

A Ronaldo se ni nikoli vdal in s številnimi brazgotinami na nogah, ki so pričale o številnih kirurških posegih, je osvojil še naslov svetovnega prvaka leta 2002 z dvema zadetkoma v finalu in štiri leta pozneje postal še najboljši strelec svetovnih prvenstev vseh časov. In če je pred prvo poškodbo kolena igral za Barcelono in Inter, je po njej zaigral še v bolj zvenečih tekmecih Realu Madridu in AC Milanu.

Poleg številnih superlativov pa so večino Ronaldove kariere blatile tudi številne afere, povezane tako z nogometom kot z nočnim življenjem. Vse skupaj naj bi se začelo že pri njegovem prvem evropskem klubu PSV, kjer naj bi jemal številne prikrite preparate za povečanje mišične mase, kar naj bi bilo najbolj krivo za njegove številne poškodbe v nadaljevanju kariere, a je vse skupaj Ronaldo že večkrat ostro zanikal. Veliko prahu je dvignil tudi njegov odhod iz Interja, potem ko se je sprl s takratnim trenerjem tega milanskega kluba Hectorjem Cuperjem. Podobne težave s trenerji je imel tudi pri Realu, vse skupaj pa so vedno spremljale številne zgodbice o njegovih odvečnih kilogramih. Stolpce rumenih časopisov je polnil tudi z nočnimi izhodi in seksualnimi škandali, kjer so mu poleg številnih obiskov prodajalk ljubezni pripisali celo razmerje s transvestitom.