Ob tem je omenila prizadevanja za boljše upravljanje tudi v javnih zavodih in javnih gospodarskih družbah ter izboljšave v postopku priprave predpisov.

Svojemu predhodniku se je zahvalila za opravljeno delo v minulih štirih letih. Poudarila je, da je timsko delo zagotovo tisto, ki omogoča najboljše rezultate. Viranta je povabila, da glede na svoja strokovna znanja in vedenja tudi v prihodnje sodeluje pri delu ministrstva, in dodala, da upa, da se bo kot strokovnjak odzval vabilu na razna strateška srečanja, katerih namen bo oblikovanje čim boljših predpisov.

Virant je pojasnil, da je novo ministrico informiral o stanju na področju javne uprave in projektih, ki so v teku. "Jasno pa je," je dodal, "da bo na svoji telefonski številki še vedno dosegljiv za kakršne koli informacije o zadevah, ki so na ministrstvu odprte".

Spomnil je, da je ministrstvo za javno upravo "relativno nova firma". Ustanovljeno je bilo z mandatom prejšnje vlade, prepričan pa je, da je novi predsednik vlade ravnal modro, da je vse službe oz. vse, kar zadeva boljše delovanje javne uprave, obdržal pod eno streho, v okviru ministrstva za javno upravo.

Svoji naslednici, je poudaril, predaja kadrovsko strukturo državne uprave, ki je nekoliko manjša, kot je bila pred štirimi leti, saj jim je uspelo doseči zmanjšanje števila zaposlenih v civilnem delu državne uprave.

Prav tako ji - glede na merljive kazalnike - predaja javno upravo z bolj zadovoljnimi uporabniki; upravo, ki dela vsake toliko časa tudi ob sobotah ter pri kateri se več ne stoji v vrstah, zaostanki pri tistih zadevah, ki se rešujejo dalj časa, pa so praktično skopneli. Javna uprava ima po njegovih besedah danes tudi veliko manj birokratskih ovir in zgrajen sistem preprečevanja nastajanja ter odpravljanja administrativnih ovir. E-uprava je po kazalnikih Evropske komisije na drugem mestu v EU.

Med drugim pa novi ministrici, je še nanizal Virant, predaja tudi "morda najbolj vroč kostanj": plačni sistem javnega sektorja in tudi z njim povezane probleme. Kot je dejal Virant, so v poročilu, ki ga je sprejela dosedanja vlada, ti problemi navedeni in tudi njegove sugestije, kako se jih lotiti. Prepričan pa je, da je vseeno bolje zdaj, ko je sistem vzpostavljen, kot pa je bilo pred štirimi leti, ko so ga prevzeli praktično "na ničli".

"Predajam področje, kjer je še ogromno manevrskega prostora za izboljšave," je povzel Virant in svoji naslednici zaželel veliko uspeha pri delu. "Držal bom pesti, ker imam rad javno upravo in ker res želim, da bi bila ob koncu tvojega mandata še boljša in še bolj prijazen in učinkovit servis za državljane in podjetja, kot je danes," je dejal.

O svojih načrtih za prihodnost je povedal, da je 99-odstotna verjetnost, da se bo s področjem javne uprave ukvarjal pedagoško in svetovalno in bo po vsej verjetnosti sodeloval z več fakultetami. V naslednjih mesecih pa se namerava posvetiti tistemu, za kar v zadnjih štirih letih ni bilo časa; "napisati moram nekaj strokovnih člankov, univerzitetni učbenik," ki je že zastarel, je razkril Virant. Če se želi zaposliti in skleniti delovno razmerje z ljubljansko univerzo, pa se mora na ljubljanski univerzi tudi habilitirati, je še pojasnil.