Francosko predsedstvo EU je namreč Sloveniji in Hrvaški predlagalo, naj zastoj v pristopnih pogajanjih med unijo in Zagrebom reši z zagotovilom Hrvaške, da pogajalska poglavja ne bodo prejudicirala vprašanja meje s Slovenijo. Hrvaška naj bi se k temu pisno zavezala in v Zagrebu so v petek že izrazili pripravljenost na to.

Pahor je po prvi seji vlade dejal, da si je slovenska politika v zadnjih dveh tednih prizadevala za rešitev problema in francosko predsedstvo opozarjala, da mora imeti pred očmi interese Slovenije kot članice EU, ki "zavoljo podpore Hrvaški ne more žrtvovati nacionalnih interesov".

Povedal je, da dokončnega dokumenta predsedstva zaenkrat nima, zato ne more reči, ali so slovenske zahteve izpolnjene. "Stvari gredo v pravo smer, vendar je prezgodaj, da bi rekel, da so naša pričakovanja izpolnjena," je dejal Pahor.

Francosko predsedstvo je že od oktobra v stalnih stikih s Hrvaško in Slovenijo, da bi našli rešitev za zastoj Hrvaške v pristopnih pogajanjih z EU zaradi zahteve Slovenije, naj Hrvaška iz pogajalskih poglavij umakne vse elemente, ki bi lahko kakor koli prejudicirali mejo.

Konec oktobra je Hrvaška na pristopni konferenci v Bruslju namreč namesto odprtja načrtovanih štirih poglavij zgolj zaprla eno poglavje. Za odprtje štirih pripravljenih poglavij Zagreb ni imel soglasja Ljubljane, ki je Hrvaško opozorila, da pogajalska stališča vsebujejo elemente, ki bi lahko prejudicirali mejo med državama.

Francosko predsedstvo želi rešitev doseči pred naslednjo pristopno konferenco s Hrvaško, ki je predvidena za 19. december.