Predsednik vlade Borut Pahor je včeraj v parlamentu napovedal, da se bo vlada danes seznanila tudi s predlogoma zakonov o davčnih olajšavah podjetij, ki ju je za blažitev posledic gospodarske krize pripravila Janševa vlada.

Imenom nekaterih bodočih državnih sekretarjev, ki so v javnosti neuradno že zaokrožila, se je včeraj pridružil Stojan Pelko. Asistent na oddelku za sociologijo kulture na ljubljanski filozofski fakulteti in direktor družbe za svetovanje Korpus naj bi postal desna roka ministrice za kulturo Majde Širca.

Kot smo poročali, bo nekaj državnih sekretarjev v svojem kabinetu imel tudi predsednik vlade Borut Pahor, ki je včeraj napovedal, da bo med njimi tudi državni sekretar, zadolžen za stike z nevladnimi organizacijami. Po naših informacijah naj bi to postal nekdanji poslanec LDS Jožef Školč.

Poleg tega naj bi državni sekretarji v kabinetu predsednika vlade postali tudi Miloš Pavlica, ki bo zadolžen za dialog s socialnimi partnerji, Rado Genorio, zadolžen za evropske zadeve, Anton Žunič, zadolžen za finance, in Nataša Kovač, zadolžena za dogovarjanje med vlado in parlamentom. Pahor pa je včeraj napovedal, da bo imel tudi dva zunanja svetovalca. To bosta profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti Mojmir Mrak, ki bo Pahorjev svetovalec za mednarodne finance, ter Lidija Apohal Vučkovič, nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za delo ter vodja sektorja za družbeno blaginjo na uradu za makroekonomske analize in razvoj, ki bo premierjeva svetovalka za socialno politiko. Po naših informacijah naj bi bila državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo Sonja Bukovec, na ministrstvu za obrambo pa Uroš Krek.

Po izvolitvi in zaprisegi nove ministrske ekipe sta bivši in sedanji premier Janez Janša in Borut Pahor sinoči že opravila primopredajo poslov na Gregorčičevi 25, tej pa bodo v ponedeljek sledile še primopredaje med nekdanjimi in novimi ministri. V prihodnjih dneh naj bi predsednik države Danilo Türk za novo vladno ekipo pripravil sprejem, podobno kot ga je ob zaključku mandata pripravil za odhajajoče poslance.

Čeprav naj bi se vlada po uradnih informacijah danes sestala v stekleni dvorani na Gregorčičevi 25, kjer je v prejšnjem mandatu zasedala vlada Janeza Janše, je bilo včeraj v zakulisju mogoče celo slišati, da naj bi se ministrski zbor sestal v »starih« vladnih prostorih na Gregorčičevi 20, od koder sta vlado vodila Tone Rop in Janez Drnovšek. Prvo novinarsko konferenco po seji vlade bo vodil tiskovni predstavnik Janševe vlade Valentin Hajdinjak, saj Pahorjeva ekipa za zdaj novega tiskovnega predstavnika še ni našla.