"Zavedajte se, da stanujete v urbanem okolju in takega obnašanja si ne morete privoščiti. Naši sosedje so visoko situirani ljudje in takšnega početja ne bodo več dolgo odobravali!" piše na spornih plakatih, kjer v nadaljevanju bosanskim gradbenim delavcem pojasnjujejo, da "se nahajajo v okolju na višjem kulturnem nivoju".

To je tipičen srednjeevropski kliše: urejeno "urbano okolje" je po definiciji "družbeno okolje na višjem kulturnem nivoju", v katerem živijo "visoko situirani ljudje", torej državljani z visokimi plačami in visoko kulturo, ki "ne bodo več dolgo odobravali", da kakršnikoli prišleki in gastarbajterji, umazani južnjaki, Afričani, Arabci, Turki, Romi, Hrvati, Srbi, ali v tem primeru Bosanci, motijo njihovo urbano pastoralo. V teh "družbenih okoljih na višjem kulturnem nivoju" veljajo drugačna pravila obnašanja, naloga prišlekov pa je samo to, da s svojo poceni delovno silo zanje zgradijo "urbano okolje".

Kako se obnaša v "okoljih na višjem kulturnem nivoju", so umazani Bosanci - ob opozorilih, izobešenih na njihovih bivalnih zabojnikih - lahko videli tudi v časopisih: v teh dneh se je spet razplamtela "afera Čista lopata" in policisti spet obiskujejo pisarne slovenskih gradbenih podjetij, katerih visoko pozicionirani in "visoko situirani" direktorji naj bi že leta diskretno utajali davke, prali denar in skrbno ponarejali poslovne knjige - skratka ljudi, ki se "visoko situirajo" in ki s prezirom gledajo na umazane Balkance in jim predavajo o pravilih obnašanja v civilizirani in spodobni Sloveniji.

Medtem ko tako za sebe in druge visoko situirane Slovence gradijo lepo "urbano okolje", umazani južnjaki po tem okolju lulajo. Kdo bi celo pomislil, da južnjaki to počnejo zato, ker spijo v zadušljivih zabojnikih in imajo na voljo samo en WC na deset ljudi. Toda v "okolju na višjem kulturnem nivoju" so stvari pač tako urejene. Za prišleke, ki delajo za slovenska podjetja, je dovolj ena soba na deset ljudi, pa naj gre za zabojnike za gradbene delavce ali, kaj pa vem, slačilnice za nogometne reprezentante.

In tako je naneslo, da je prav sredi aferice z "umazanimi Bosanci" na stadionu v mariborskem Ljudskem vrtu gostovala reprezentanca Bosne in Hercegovine. Ni znano, ali je bilo morda tudi v slačilnicah za igralce slovenske reprezentance, podjetja, ki, kot vemo, zaposluje tudi delavce iz bivše Jugoslavije, izobešeno kakšno priložnostno opozorilo o spodobnem obnašanju, ker da igrajo "v okolju na višjem kulturnem nivoju" in da ni lepo, če se kdo valja po igrišču, brca ljudi v goleni, glasno zmerja sodnike, hodi in pljuva po travi, meče po njej nogometno žogo in druge predmete.

"Zavedajte se, da igrate v urbanem okolju in takega obnašanja si ne morete privoščiti", bi lahko pisalo na takšnem opozorilu, ki bi viselo na zabojniku za nogometaše-gastarbajterje z Balkana. In še: "Naši gledalci so visoko situirani ljudje in takšnega početja ne bodo več dolgo odobravali!"

Tudi če je takšno opozorilo v Mariboru bilo, pa očitno ni imelo - kot ga ni imelo niti v Velenju - nobenega učinka. Vse se je lepo videlo na posnetku varnostnih kamer, ki jih je postavila televizija: "visoko situirani" Slovenci so se spodobno sprehajali po Ljudskem vrtu, umazani Balkanci, Bosanci in Srbi, pa so ves čas tekali, skakali in se valjali po travi, metali rakete na igrišče in z žogami ciljali okrasne mreže, postavljene na zelenici.

Zahvaljujoč posnetkom varnostnih kamer pa so storilce vendarle identificirali. V policijskem poročilu, objavljenem v časopisih, je podrobno opisano njihovo vandalsko obnašanje in navedena njihova imena. "Ob 20.17 je Vedad I., državljan Bosne in Hercegovine, dvakrat, ob 20.17 in 21.33, spravil okrogli usnjeni predmet v okrasno mrežo v Ljudskem vrtu," piše v poročilu. "Ob 20.28 je slovenski državljan Mitja M. poskušal z rokami pobrati žogo, odvrženo v travo, a mu jo je odvzel Zvjezdan M., državljan BiH, in z vso močjo zadel vrata igrišča; ob 20.43 je slovenski državljan Robert K. našel še eno žogo, odvrženo na travo, in jo spodobno vrgel v za to predvideno mrežo, poskus mimoidočega Slovenca Mirnesa Š. petnajst minut kasneje, da podoben odvrženi okrogli predmet odloži v mrežo za odpadke, pa je predrzno preprečil bosanski državljan Kenan H.; ob 21.22 je z istim predmetom okrasna vrata Ljudskega vrta zadel tudi bosanski državljan Edin Dž."

Pozneje se je, kot navaja policijsko poročilo, divjanju Bosancev po Mariboru pridružila še skupinica lokalnih Srbov: po 21.30 sta bila slovenski državljan Bojan J. in Milivoje N. posneta, kako si po Ljudskem vrtu podajata umazan usnjen meh, s katerim je slednji, pred očmi mimoidočih, dvakrat z vso močjo zadel in poškodoval umetniško inštalacijo "Vrata Slovenije", dragoceno tapiserijo, razpeto na lesene okvirje.

Okoli 22. ure je policija končno prekinila divjanje balkanskih vandalov. Bosanske državljane so deportirali iz Slovenije, Mirnesa Š., Samirja H., Milivoja N. in Bojana J. pa pridržali na zaslišanju. "Naši sosedje so visoko situirani ljudje in takega početja ne bodo več dolgo odobravali," bo pisalo na koncu sporočila, ki ga bo te dni verjetno izdalo za javnost, recimo, Združenje gojiteljev cvetja, varuhov urbanega okolja in visoke kulturne ravni "Viole" iz Maribora.