To po njegovih besedah pomeni paradigmo neke nove politike, saj si "ne moremo privoščiti, da še naprej živimo z nekaterimi otroškimi boleznimi tranzicije". Izpostavil je pomen dialoga in preseganja delitev. Kriza ni produkt naših napačnih ravnanj - s političnega vidika je to ključnega pomena, je poudaril.

Leto 2009 bo težko za vse, je podčrtal Pahor, a vlada si bo prizadevala, da bodo ljudje namesto strahu imeli upanje. Trdno sem prepričan, da bomo izšli kot zmagovalci, je dodal. Vlada se po njegovih besedah ne bo vtikala v posamezne odločitve podjetij, vendar je močna vlada potrebna za močan trg - za to, da ustvari ustrezne pogoje.

"Slovenija je del razvitega sveta. Ne more dajati zelo originalnih odgovorov na izzive, a zdi se mi nevarno, če bi le čakala na recepte, ki bi jih ponudil razviti svet," je dejal. Spomnil je na izkušnje Slovenije z začetka 90. let prejšnjega stoletja ter poudaril, da lahko krizo razumemo tudi "kot veliko priložnost za nekaj strateških potez, ki jih v času konjunkture ne bi storili".

Pahor si ne želi, da bi prednostno gasili požare v podjetjih, ampak da bi z razvojno politiko pomagali zdravemu delu gospodarstva, predvsem izvoznikom, ki najbolj čutijo posledice krize. "Naloga vlade ni le ohraniti konkurenčnost gospodarstva, ampak mu s spodbudami pomagati prebroditi krizo," je dejal.

Napovedal je tudi varčevanje države, a ne pri naložbah v tehnološki razvoj. Napovedal je spodbude za podjetja, ki bodo zaposlovala novo delovno silo. "Čas ni primeren za pasivno socialno politiko, treba je razmišljati, kako ustvariti več," je izpostavil.

Po njegovem mnenju je pomembno, da je Slovenija odprta za tuje naložbe. Izkušnje iz soseščine so nas naučile, je poudaril, da je važno, da nekatere pomembne finančne ustanove - Nova Ljubljanska banka, Zavarovalnica Triglav - in nekateri drugi poslovni subjekti ostanejo v večinski domači lasti.