Skupina znanstvenikov na univerzi v Ohiu je ugotovila, da nekatere snovi v marihuani dobro vplivajo na upočasnjevanje staranja možganov, saj naj bi preprečevale zatekanje in hkrati stimulirane nastanek novih možganskih celic. Raziskovalci so še ugotovili, da bi lahko razvili podobne snovi, kot so v marihuani, in jih kot legalno drogo uporabljali v zdravstvene namene.

Čeprav pravega vzroka za pojav Alzheimerjevi bolezni še ne poznajo, znanstveniki predvidevajo, da kronično zatekanje možganov vpliva na izgubo spomina. Nova droga, ki bi prav tako kot marihuana vsebovala THC, čeprav ne bi povzročal tako močnih opojnih učinkov, bi bila lahko učinkovita pri preprečevanju oziroma upočasnitvi napredovanja omenjene bolezni.

„Bi ljudje, ki imajo v družini Alzheimerjevo, pojav slednje lahko preprečili, če bi kadili marihuano? Tega ne trdimo, vendar menimo, da bi lahko delovala. Legalna droga, ki bi vsebovala podobne snovi kot marihuana, bi lahko delovala na receptorje v možganih in upočasnila njihovo staranje,“ je dejal raziskovalec Gary Wenk.

Raziskovalci so vpliv marihuane preučevali s pomočjo podgan, ki so jih razdelili v dve skupini. Ena skupini so v hrano dodajali snovi iz marihuane, drugi ne. S pomočjo testov, pri katerih so preverjali sposobnost pomnjenja in učenja, so ugotovili, da so bile podgane, katerih so v hrano dodajali snovi iz marihuane, bolj iznajdljivejše, so si več zapomnile in so se lažje učile kot tiste, ki niso dobivale nikakršnih substanc.