Prostatitis je vnetje prostate

Opens external link in new windowProstatitis je skupno ime za simptome, ki so povzročeni z vnetjem prostate ali so temu podobni. To pomeni, da včasih v nastopijo podobni simptomi kot pri vnetju prostate, vendar tega vnetja dejansko ni. Pogosto nastane pri mlajših moških, zaradi dveh razlogov:

* povraten tok urina v prostato, predvsem ob fizičnem naporu (kemijsko vnetje),
* bakterijska okužba.

Poglavitni vzroki za Opens internal link in current windowobolenje prostate so tudi premalo gibanja, neredni spolni odnosi z različnimi partnerji, pogosto sedenje v avtomobilu, številna vnetja in uživanje zdravil brez nadzora.

Zdravniki so se zato odločili, da bodo ločili štiri vrste prostatitisa

Akutni bakterijski prostatiti

Kot poveže ime, so povzročitelj bakterije. Simptomi Opens external link in new windowakutnega bakterijskegaprostatitisa so bolečine v spodnjem delu trebuha, pritisk na perianalno območje, motnje mokrenja – pogosto, nujno, boleče in pekoče uriniranje, boleč izliv semena in izredna občutljivost prostate. Pojavi se tudi povišanje telesne temperature in mrzlica. Zdravljenje poteka z antibiotiki, analgetiki, protivnetnimi sredstvi toplimi kopelmi in odvajali.

Kronični bakterijski prostatitis

Kronični bakterijski prostatitis se ponavadi razvije kot nadaljevanje akutnega, posebej če se ta ne pozdravi popolnoma. Bolnik nima več vročine, čuti rahel občutek napetosti in pritiska v presredku, bolečine v križu in motnje pri spolnem življenju. Če ste torej bolehali za akutnim bakterijskim prostatitisom in čutite naštete simptome, potem se ponovno odpravite k zdravniku, ki vam bo pregledal spermo in urin. Dobili boste dodatne antibiotike.

Nebakterijski prostatitis

Nebakterijski prostatitis je enak bakterijskemu, vendar ne moremo jasno sklepati na izvor teh simptomov. Bolečina mora trajati vsaj tri mesece. Ugotovijo ga tako, da izključijo vse ostale možne vzroke, recimo akutni bakterijski prostatitis. Takšno obolenje je pogostejše pri mlajših, spolno aktivnih moških, ki so že imeli uretritis. Domnevajo, da se povzročitelj prenaša s spolnimi stiki. Zdravljenje je težje, večinoma poskušajo najti antimikrobno snov, ki učinkuje.

Prostadinija

Prostadinija je bolnikovo stanje, ki ima znake in simptome prostatitisa, vendar ni dokazov, da gre za vnetje. Ker tudi večinoma ne gre za vnetje, se tega stanja ne zdravi z antibiotiki.

www.sexation.info