Marsikdo, ki prodaja nepremičnino, se ne more načuditi, kako težko jo je prodati. Traja lahko tudi več mesecev, da se pojavi resen kupec. Nastali položaj je posledica obljub, da bodo cene padle, zato se nekateri ne odločajo za nakup. Odločili so se, da bodo počakali nekaj mesecev ali leto dni. Posamezni ekonomisti celo govorijo, da naj bi cene v prihodnjih dveh letih padle za od 10 pa celo do 30 odstotkov. Nekateri menijo, da so za zatišje, ki vlada na nepremičninskem trgu, krive izjave, da se bo v prihodnjih letih veliko gradilo, predvsem pa izjava župana prestolnice Zorana Jankovića, da naj bi kvadratni meter stanovanja v Ljubljani kmalu stal le okoli 2000 evrov.

Nosimo odgovornost za svoje izjave?

"Izjave takega tipa so se začele pojavljati leta 2005. Eden izmed teh, ki so jih izrekli, je bil direktor Stanovanjskega sklada RS, mediji pa so jih povzemali in širili kot epidemijo med ljudi. S takimi izjavami je povzročena ogromna ekonomska škoda, saj je promet deloma zamrl ravno zaradi tovrstnih izjav. Postavlja se vprašanje, kdo bo za tak polom nosil odgovornost - govorimo o moralni odgovornosti javnega uslužbenca. Če bi tako izjavo podal nekdo v urejeni družbi, kot je ameriška, bi se lahko nadejal tudi kolektivne tožbe vseh mladih družin, ki so po "nasvetu" strokovnjaka odložile nakup nepremičnin za dve leti in tako pristale v še bolj negotovem položaju. Cene pa rastejo. Najbolj smešno je, da je celo ta isti Stanovanjski sklad RS dvignil ceno stanovanj, ki jih trži. Po določenem obdobju je tako izjavo dal tudi gospod Janković, da bodo cene stanovanj v Ljubljani okoli 2000 evrov za kvadratni meter. In ima prav, dejansko se bo to tudi zgodilo. Le na lep način je povedal, da je obdobje tranzicije zaključeno in da je čas, da se razslojimo tudi po kraju bivanja. Se pravi, da bo moral tisti, ki ne bo imel denarja za nakup, bivati v okolju, v katerem večina ne želi, torej v bližini čistilne naprave, daljnovodov, v manj ugledni soseski, manj dostopnem okolju, ki je lahko tudi blizu deponij, industrijskih objektov, ki onesnažujejo okolje..." razlaga Zoran Stojmenović iz nepremičninske družbe Up.

Na nekaterih lokacijah cene pretirane

Kot primer lahko navedemo, da tudi mnogi drugi nepremičninski agenti menijo, da so cene kvadratnega metra na nekaterih lokacijah pretirane. Recimo, kvadratni meter starega stanovanja v Litostroju ne more biti vreden 3000 evrov, kvečjemu 2000 evrov. Prav povpraševanje po starih stanovanjih je zamrlo, saj so cene starejših enot skoraj enake cenam novogradenj. Zato naj bi prišlo do razslojevanja cen, kar pomeni, da bodo imela starejša stanovanja na slabših lokacijah in slabše kakovosti nižjo ceno kot novejša.