O kandidatu za mandatarja Borutu Pahorju bo danes odločal državni zbor in zapletov ni pričakovati. Poleg poslancev omenjenih štirih verjetnih koalicijskih strank, ki imajo skupno 50 poslancev, so podporo napovedali tudi v SLS in SNS ter poslanca manjšin. Pahor pa je že včeraj povabil tudi poslance drugih opozicijskih strank, da mu izrečejo zaupanje.

Še vedno ostaja vprašanje, katero mesto bo v novi vladi zasedel predsednik DeSUS Karl Erjavec; mesto ministra za delo, družino in socialne zadeve je dokončno zavrnil. Včeraj so mu zato ponudili mesto ministra brez listnice, zadolženega za lokalno samoupravo, vendar se je Erjavec tudi za to ponudbo zahvalil. Borut Pahor je napovedal, da bo to vprašanje rešeno v prihodnjih dneh.

Prihajajo težki časi

Da so pred bodočo koalicijo težki časi, je včeraj izpostavila predsednica LDS Katarina Kresal, ki pa verjame, da se jih bo "bodoča koalicija lotila z vso resnostjo in tudi vso uspešnostjo". Tudi prvak Zares Gregor Golobič je prepričan, da koalicijski sporazum ne bo ostal mrtva črka na papirju. "Nihče ni uspel vanj zapisati vsega, kar si je želel. Istočasno pa je ta najmanjši skupni imenovalec ne samo dovolj velik, da smo dosegli soglasje o njem, ampak tudi, da smo z njim vsi po vrsti tudi zadovoljni".

Sodeč po včerajšnji seji izvršnega odbora, so končani celo zapleti glede ministrskih mest, ki naj bi pripadli stranki DeSUS. Predsednik stranke Karl Erjavec se je očitno odrekel zahtevam po državotvornem resorju, stranka pa je pristala na tri ministrska mesta, ki jim jih je na sredinem sestanku ponudil kandidat za mandatarja Borut Pahor: ministrstvo za delo, ministrstvo za okolje in ministrstvo za lokalno samoupravo. Glede ministrstva za delo se sicer v DeSUS pojavljajo nekateri pomisleki, saj menijo, da bi moral ta resor pripasti največji vladni stranki oziroma tisti stranki, ki ima v rokah finančno ministrstvo. Zato v DeSUS še računajo, da bi namesto tega ministrstva dobili kakšno drugo ministrsko mesto. Kot je včeraj dejal Erjavec, pa še ni jasno, kdo bodo njihovi ministri in ali bo sam sploh v vladni ekipi. "Po vsej verjetnosti bo DeSUS tudi s svojimi ministri sodelovala v vladi, ni pa jasno, ali bo v njej sodeloval tudi predsednik stranke," je poudaril. Po besedah vodje poslanske skupine DeSUS Franca Žnidaršiča so bili na včerajšnjem sestanku izvršnega odbora enotni, da si lahko predsednik stranke, če se bo odločil za vstop v vladno ekipo, izbere, katerega od ponujenih ministrskih mest bi želel zasesti. Glede na dosedanje Erjavčeve izjave je gotovo, da to ne bo ministrstvo za delo, prav tako pa v svojih izjavah ni kazal navdušenja nad ministrstvom za lokalno samoupravo.

DeSUS se bo še odločala

Karl Erjavec je včeraj odločitev izvršnega odbora o sprejemljivosti ponujenih treh resorjev obrazložil z besedami, da je DeSUS državotvorna stranka, zavedajo se odgovornosti, ki so jim jo naložili volilci, Slovenija se nahaja v hudi situaciji, zato ne želijo, da bi bila njihova stranka razlog za zamudo pri oblikovanju nove vlade. Imena možnih njihovih ministrov bo obravnavala kadrovska komisija stranke, kandidate pa bo potrdil izvršni odbor. Zadnjo odločitev glede vstopa v koalicijo bo sprejel svet stranke, ki bo o soglasnem predlogu izvršnega odbora, da stranka vstopi v koalicijo, odločal predvidoma konec prihodnjega tedna.