Kot poroča Primorski dnevnik, so se mazaška dejanja, do katerih prihaja tik pred letošnjo 70. obletnico kristalne noči, začela že konec minulega tedna. Takrat so neznanci na okno stanovanjske hiše v lasti koroške Slovenke v Veliki vasi pri Šentjakobu v Rožu nalepili kljukasti križ iz modrega papirja. Nato so se mazači preselili v središče Celovca, kjer so na hišo v lasti koroških Slovencev narisali kljukasti križ in številko 88, kar pomeni pozdrav Heil Hitler, obenem pa na istem poslopju razbili dve šipi.

NSKS je ob teh dejanjih danes izrazil globoko zaskrbljenost, opozoril pa je tudi na drugo zaskrbljujoče dogajanje na avstrijskem Koroškem. Tako je omenil dogajanje ob neki kabaretistični predstavi na celovški univerzi. To so bili prireditelji prisiljeni odpovedati, potem ko so neznani storilci skušali z manipuliranjem koles na avtomobilu organizatorja kabareta povzročiti prometno nesrečo, ki bi se lahko končala smrtno, je v današnjem sporočilu za javnost zapisal NSKS.

Po mnenju NSKS je več kot očitno, "iz katerega gnezda" prihajajo storilci, čeprav jih policiji še ni uspelo najti. NSKS je ob tem opozoril še na "več kot očitne posledice naravnost histeričnega ozračja, ki je po prometni nesreči deželnega glavarja (Jörga) Haiderja zavladalo na Koroškem".

NSKS je zato pozval varnostne oblasti, naj sprejmejo vse ukrepe, da bi našli storilce. "Predvsem pa pozivamo tudi vse politične oblasti, da se končno zavedo resnosti nadvse zaskrbljujočega položaja, v katerem se je znašla Koroška," je še poudaril Narodni svet koroških Slovencev.