Med moškimi, ki so doživeli najvišjo starost, je zagotovo rekorder Japonec Shigechiyo Izumi, ki je umrl leta 1986 pri 120 letih in 237 dnevih, še vedno pa živi Japonec Tomoji Tanabe, ki je bil rojen daljnega leta 1895 in je starejši od 113 let.

Skrivnost Okinave in drugih

Očitno ni povsod na svetu pravega ozračja za dočakati sto in več let. Če je bilo stoletnikov pred desetimi leti na svetu 135.000, jih je danes že okoli 167.000, torej lahko rečemo, da že živimo dlje. Vendar ne povsod, kajti med 305 milijoni Američanov je okoli 95.000 stoletnikov, med 128 milijoni Japoncev pa jih je 36.276.

Strokovnjaki, ki radi razpravljajo o dolgem življenju, so bili še posebno pozorni na te podatke. Ko je dr. Bradley Willcox napisal knjigo Okinawa Way, o dolgem življenju tamkajšnjih prebivalcev, je ves svet začel gledati proti temu japonskemu otoku. Okinava, velika je za desetino Slovenije in ima okoli 1,4 milijona prebivalcev, je posebnost v svetovnem merilu.

Na Okinavi živijo mnogo dlje celo v svetovnem merilu, povrh vsega so praktično vsi stoletniki zdravi, mnogi še vedno delajo, se ukvarjajo s športom, celo maraton tečejo in tako mimogrede, mnogi so še vedno spolno zelo aktivni. Strokovnjaki trdijo, da je skrivnost njihovega dolgega življenja v načinu njihove prehrane. Trikrat tedensko jedo ribe, pogosto jedo sojo in žitarice, obvezno sadje in zelenjavo, predvsem pa vsak dan popijejo šest kozarcev vode in namesto kave pijejo zeleni čaj. V povprečju se dnevno nahranijo s 1200 kalorijami, kar je tisoč kalorij manj, kot je poprečje siceršnjih dnevnih obrokov drugod po svetu. Še več, ko so 80-odstotno siti, prenehajo jesti.

Strokovnjaki so bili s temi ugotovitvami zadovoljni, potem pa so odkrili mestece Ovodda sredi Sardinije. Med 1700 prebivalci mesteca je kar šest stoletnikov. Od tam je bil tudi Antonio Todde, ki je umrl leta 2002 pri skoraj 113 letih in je bil po dokumentih nekaj časa najstarejši človek na svetu. Sploh pa je ta italijanski otok posebnost, saj imajo med 100.000 prebivalci kar 22 ljudi, starih sto in več let. Vendar na Sardiniji ne jedo toliko rib, sploh pa ne pijejo toliko čajev in zelo radi imajo vino ter seveda meso. Zelo hitro so razkrili skrivnost dolgega življenja na Sardiniji.

Pri tem iskanju "raja za dolgo življenje" so znanstveniki odkrili majhen kraj v Kaliforniji, dobro uro daleč od Los Angelesa. Loma Linda nima niti 20.000 prebivalcev, v povprečju pa vsi živijo 12 let dlje od Američanov. Skrivnost dolgega življenja v tem mestecu je bila za mnoge presenetljiva.

V Loma Lindi živijo dlje zato, ker spoštujejo pravila svoje cerkvene ločine, cerkve adventistov sedmega dne (Seventh-day Adventist Church). Pravila so stroga, saj je večina vegetarijancev, ne priporočajo kave, prepovedano pa je uživanje alkohola in kajenje. Kaj pa je dovoljeno v tem mestecu, ki leži sredi potrošniškega izobilja? Adventisti vse svoje življenje misli namenjajo bogu in vsak dan se posvečajo razmišljanjem o duhovnosti, obisk maše ob sobotah pa je obvezen. Mnogi strokovnjaki v svetu so že pred leti razložili, da tisti, ki verujejo v kakršnegakoli boga, živijo dlje, kajti lažje sprejemajo življenjske probleme, se z njimi sprijaznijo, ker tako veleva vera in torej živijo z manj stresa.

(Več v tiskani izdaji Nedeljskega)