Čeprav naj bi mu vodstvo reprezentance dalo še nekaj časa za razmislek o motivaciji, v reprezentanci ni več Gregorja Brvarja. Biatlonec Brda iz Medvod je veljal za zanesljivega strelca in dobrega tekača. V lanski sezoni je bil trikrat na pragu točk svetovnega pokala na 31., 36. in 42. mestu, ter ob koncu sezone na 78. mestu na lestvici IBU (tretji slovenski biatlonec). Bil bi še višje, če ob koncu sezone ne bi izpustil treh tekem. Dvakrat je bil državni prvak. Vsi so verjeli, da njegov čas pri 25 letih šele prihaja. Vsaj v preteklih letih, ko so odpisali Dolenca, Ožbolta, brata Poklukar, Lausegerja, Ponikvarja, Kodelo, je veljal za veliki potencial za Vancouver 2010 in Soči 2014.

Tudi to jesen, čeprav je manj treniral, je na svetovnem prvenstvu v letnem biatlonu konec septembra v francoskem mestecu Haute Maurienne, kjer je Teja Gregorin osvojila dvojni naslov svetovne prvakinje, mešana štafeta pa je bila srebrna, na prvi tekmi v šprintu osvojil 13. mesto in bil najboljši Slovenec na tekmi. A to je bil očitno le labodji spev.

Brvarjevo slovo biatlonu odraža stanje v tem zimskem športu. Brvar zaradi izobrazbe ne izpolnjuje pogoja za zaposlitev kategoriziranega športnika v državni upravi, v športni četi v okviru ministrstva za obrambo, kjer so vsi biatlonci. S petim mestom z mešano štafeto na svetovnem prvenstvu 2006 (Bauer, Larisi, Grudiček) je kar dve leti izpolnjeval glavni pogoj - mednarodni razred kategoriziranega športnika. Ker pa Brvar državne službe ni dobil, v biatlonski reprezentanci pa mu niso bili pripravljeni ali finančno sposobni reševati eksistenčnega statusa, ima pri 25 letih športa dovolj. Že lani pred sezono je biatlon odpisal njegov mlajši brat Matej, ki je bil zagotovo najbolj talentiran biatlonec "izgubljene" generacije. V zadnjih letih iz mladinskih biatlonskih vrst razen Bauerja in Dokla do članov niso vzgojili nobenega biatlonca ali biatlonke.

Po drugi plati je dokaj razumljivo, da vodstvu reprezentance ni v posebno velikem interesu, da biatlonec iz Medvod nadaljuje kariero. Trener Uroš Velepec ima po ozdravitvi najboljšega biatlonca vseh časov Janeza Mariča na razpolago še Vasjo Rupnika, Petra Dokla in Jožeta Mehleta. Dovolj za štafeto in kvoto nastopajočih v svetovnem pokalu. Po hudi poškodbi ključnice je prve kilometre na ledeniku Dachstein, z eno palico, že pretekel tudi Klemen Bauer. Pričakovati je, da se bo na tekmovalno strelišče vrnil predčasno, celo pred svetovnim prvenstvom.

Ne gre zanemariti še enega dejstva. V biatlonu, ki je še pred leti vabil smučarske tekače pod svoje okrilje prav na račun boljših (finančnih) pogojev, proračun reprezentance v naslednjih dveh sezonah zagotovo ne bo tako bogat kot v preteklih sezonah. Zaradi prenove centra na Rudnem polju, kjer so dela za razliko od Planice v polnem razmahu, ne bo tekme svetovnega pokala v tej sezoni. Pokljuke pa ni v informativnem koledarju IBU niti v sezoni 2009/10, ker bodo prednost dobili Slovaki z Osrbliem, ki ima to prednost, da ima svojega predstavnika v komiteju IBU. Zanimivo, da so kar naenkrat z vse opreme biatloncev izginile tudi reklame Viator Vektor, ki je bil vsa zadnja leta glavni sponzor biatlonskih reprezentanc. Je pa sedaj pri biatloncih povsod videti "Slovenian armed forces", ki jo morajo zaradi določil pogodbe nositi vsi zaposleni v slovenski vojski.