Za Philadelphio Milič nato sploh ni zaigral, pod koši lige NBA pa je debitiral 26. novembra 1997 v dresu Phoenixa, kamor so ga 76'ers poslali le pet dni prej kot zamenjavo za Toma Chambersa. Sedanji kapetan Olimpije je za Phoenix igral dve sezoni in zbral 44 nastopov s povprečno 4,9 minute in 2,5 točke na tekmo, najučinkovitejši pa je bil 9. marca leta 1998 na tekmi proti LA Clippers, na kateri je dosegel 13 točk.

Natanko devet let kasneje, natančneje 9. marca 2007, je svoj strelski rekord, ki je hkrati tudi najboljši dosežek vseh slovenskih košarkarjev v ligi NBA, v dresu New Jerseyja na tekmi proti Houstonu dosegel Boštjan Nachbar, ki je Raketam takrat nasul 29 točk. Dravograjčan je v ZDA sicer prebil šest sezon, ob New Jerseyju pa je igral še za Houston (kot 15. ga je izbral na naboru leta 2002) in New Orleans. V tem času je v rednem delu odigral 317 tekem, na katerih je v povprečju igral po 17,8 minute in dosegel po 7,1 točko, po koncu lanske sezone pa se je preselil v Dinamo iz Moskve.

Še za en klub več od Nachbarja je v svojih sedmih sezonah v ligi NBA igral Primož Brezec. Sežančan je debitiral v dresu Indiane (izbrala ga je kot 27. na naboru leta 2000), nato pa je nosil še drese Charlottea, Detroita in Toronta. Skupno je za vse štiri klube odigral 321 tekem, na katerih je v povprečju dosegal po 7,6 točke, osebni rekord pa se je ustavil pri številki 27, ki jo je dosegel na dveh tekmah. Po koncu lanske sezone je bil Brezec zelo blizu vrnitvi v Union Olimpijo, a je naposled odšel k njenemu evroligaškemu tekmecu iz skupine C Romi. V Italiji v tej sezoni igra tudi Uroš Slokar (Virtus Bologna), košarkar, ki je pod koši lige NBA zdržal le eno leto. V sezoni 2006/07 je bil v Torontu (kot 58. so ga izbrali na naboru leta 2005) soigralec Raša Nesterovića, na 20 tekmah pa je v povprečju igral vsega po 3,6 minute in dosegel po 1,9 točke.

Ob omenjenih košarkarjih sta bila s strani klubov lige NBA izbrana še dva Slovenca, ki onkraj velike luže (še) nista zaigrala, skupno pa jima je tudi to, da so oba izbrali kot 46. po vrsti. Leta 2005 se je Indiana odločila za Erazma Lorbka, dve leti prej pa si je pravice za Sanija Bečiroviča zagotovil Denver.