Redni del sezone so najprej zaključili kot najuspešnejše moštvo, nato pa po Atlanti (4:3), Clevelandu (4:3) in Detroitu (4:2) v velikem finalu s 4:2 v zmagah porazili še svojega večnega tekmeca LA Lakers. Tako so osvojili še svoj 17. naslov prvakov lige NBA in se na večni lestvici še bolj utrdili na mestu najuspešnejšega moštva vseh časov. V tej sezoni bodo lanskoletni lovci, ki so naslov lovili vse od leta 1986, znova v vlogi tistega, ki ga bo ostalih 29 klubov lovilo, v prvih bojnih vrstah pa bodo zagotovo košarkarji LA Lakers, ki jih poleg vsega žene še želja po maščevanju za lanski spodrsljaj.

Če gre verjeti številnim napovedim strokovnjakov, nekdanjih trenerjev in igralcev, naj bi Jezerniki ob koncu sezone priložnost za maščevanje tudi dobili. Vsi so namreč prepričani, da bo v ligi NBA prišlo do ponovitve lanskega finala, le končni izid naj bi bil tokrat drugačen. "Lani smo naredili le eno napako - pokleknili smo na eni izmed ključnih tekem in povratka ni bilo več. A po zadnjem dvoboju nismo dolgo žalovali. Garderobo smo zapustili z dvignjenimi glavami in odločeni, da se naslednje leto zgodba ne bo ponovila. Štiri mesece smo zato komaj čakali na začetek nove sezone, v kateri nameravamo domov pripeljati to, kar je tudi naše - pokal za naslov prvaka lige NBA. In verjemite mi, da nas tokrat ne bo zaustavil nihče," pred začetkom sezone odločno napoveduje prvi zvezdnik LA Lakers in najkoristnejši igralec rednega dela minule sezone Kobe Bryant, ki je svojo odločnost potrdil tudi s tem, da je znova prestavil operacijo poškodovanega prsta, ki ga je ovirala že celotno lansko sezono ter nato še na letošnjih olimpijskih igrah, na katerih je z reprezentanco ZDA osvojil zlato kolajno. Z omenjenim dosežkom so Američani le potrdili, da jim v primeru nastopa z vsemi najboljšimi v košarki ni enakopravnih, da se v ligi NBA še vedno igra daleč najboljša košarka, pa so dokazali tudi v pripravljalnem obdobju, ko po nekaj letih z evropskimi moštvi niso vknjižili niti enega poraza.

Vsak izmed tridesetih klubov lige NBA bo do konca rednega dela sezone (od 28. oktobra 2008 do 15. aprila 2009) znova odigral po 82 tekem, v končnico pa se bo nato uvrstilo po osem najboljših moštev vzhodne in zahodne konference. Na Zahodu naj bi, če ne bo presenečenj, LA Lakers po napovedih družbo v končnici delali še New Orleans, Houston, Utah, San Antonio, Portland, Phoenix in Golden State, do zadnjega bo v boju tudi Dallas, na vzhodu pa naj bi se za Bostonom zvrstili Orlando, Detroit, Philadelphia, Cleveland, Toronto, Washington in Miami. Glavna novost letošnje sezone je sicer novo moštvo, Oklahoma City Thunder, ki bo v severozahodni skupini nadomestilo Seattle Supersonics.