Po navedbah Goloba minister Rupel "grobo krši veljavno zakonodajo", med drugim tudi s tem, ko navkljub številnim opozorilom predstavnikov reprezentativnega sindikata vztrajno krši 37. člen zakona o zunanjih zadevah. Ta člen "jasno in nedvoumno določa, da je lahko diplomat ponovno razporejen v zunanjo službo šele po preteku dveh let od njegove zadnje vrnitve iz zunanje v notranjo službo MZZ."

Kot primer je navedel premestitev na slovensko veleposlaništvo v Pragi in na stalno predstavništvo Slovenije pri zvezi Nato v Bruslju diplomata in diplomatke, ki nista izpolnjevala pogoja iz navedenega člena, saj od njune zadnje premestitve iz zunanje v notranjo službo še nista minili dve leti. "Tovrstna zavestna kršitev obvezujoče zakonske norme je nedopustna za pravno državo in ima tudi znake kaznivih dejanj iz 141., 261. in 262. člena kazenskega zakonika," je v odprtem pismu dodal Golob.

Pri tem je izpostavil, da lahko pri imenovanjih veleposlanikov nezakonite predloge zunanjega ministra oziroma vlade za postavitev posameznih kandidatov, ki ne izpolnjujejo zakonskih pogojev, učinkovito sankcionira predsednik republike, tako da za sporne kandidate ne podpiše ukaza o postavitvi. Ker pa pri premestitvah ostalih diplomatov tovrstne naknadne formalne kontrole predsednika republike ni, je pozval premierja Janšo, da v skladu s 14. členom zakona o vladi "ukaže ministru Ruplu, naj nemudoma preneha s tovrstnimi protizakonitimi premestitvami, že izvedene pa nemudoma razveljavi in vrne v prejšnje stanje".