Zaradi spora Lombardija letos prvič sploh ni štela niti v Pro Tour, kot tudi ne nekaj ostalih največjih dirk s Tourom, Girom in Vuelto vred. Po zglajenem sporu na kongresu UCI v Vareseju bo enoten koledar šele v sezoni 2010.

Mnogi imajo težave, kam umestiti dosežek Janija Brajkoviča. Znotraj kolesarske karavane ni nobenega dvoma. Med enodnevnimi dirkami imajo spomladanske Milano - San Remo, Po Flandriji, Pariz-Roubaix, Liege - Bastogne - Liege ter jesenski Pariz-Tours in Po Lombardiji poseben status. Po svetovnem prvenstvu prav zaradi teh dveh dirk še ni konec sezone.

Razsežnost dosežka mladega Belokranjca pokaže nekaj primerjav in neuradnih lestvic. Če bi obveljal sistem Pro Toura iz sezone 2007, bi bilo drugo mesto vredno 40 točk. Denimo enakovredno sedmemu mestu na Tour de France, letos zanimivem zaradi Tadeja Valjavca. Ker pa Pro Tour ne ovrednoti olimpijskih iger in svetovnega prvenstva, je mnogo bolj izpopolnjeno ovrednotenje dosežkov že nekajkrat omenjenega poljskega kolesarskega zanesenjaka Daniela Marszaleka. Njegovo remek delo je večna lestvica najboljših kolesarjev vseh časov. Mimogrede, Erik Zabel in Paolo Bettini sta se ob letošnjem slovesu prebila med najboljših trideset, Armstrong začenja s 15. mesta. No, po marszalekovo bo Brajkovič za Lombardijo dobil 30 točk. Več je ovrednoteno le tretje mesto Andreja Hauptmana na svetovnem prvenstvu 2001 v Lizboni - 32,5 točke. Deveto mesto na Tour de France, ki po izločitvi Avstrijca Kohla pripada Tadeju Valjavcu, Poljak ceni na 25 točk. Za primerjavo, tretje mesto Brajkoviča na dirki Po Nemčiji je bilo vredno 19,25 točke, osmo mesto na kronometru v Vareseju pa 8,25.

Na slovenski lestvici vseh časov, kjer je le 11 kolesarjev, je na vrhu postalo tesno. Andrej Hauptman je Po Lombardiji skupaj s Štangljem sicer izgubil primat najboljšega dosežka na klasikah. Hauptman ima peti mesti na dirkah Pariz-Tours in v Hamburgu, Štangelj pa peto na Pariz-Tours. Na večni lestvici pa Hempi še vedno vodi s 117,1 točke. Valjavec je ob upoštevanju izključitve Kohla ostal drugi (111,3), Brajkovič pa je kljub odlični beri tretji (106,7).